Henrik fra ”Ro i sjælen”: Jeg må aldrig miste håbet

At give op er simpelthen ikke en mulighed for Henrik, der er ramt af en kræftsvulst i hjernen.

Han har lovet sin familie, at han vil kæmpe med næb og kløer for at vinde over sygdommen. Og det holder dem alle oppe. (© Metronome Productions/DR)

Tro kan flytte bjerge. Det er i hvert fald den filosofi, som 47-årige Henrik fra DR1-programmet ”Ro i sjælen” lever efter.

Han er ramt af en kræftsvulst i hjernen og ved, at det kan ende med, at han skal herfra tidligere, end han havde regnet med.

- Mit bedste råd til andre, der kommer i samme situation som mig, er at tro på, at de bliver helbredt. Uanset, hvor dårligt de har det, så tro på, at de nok skal komme igennem det. Det er troen og håbet, der holder én oppe.

Hold fast i hverdagen

Henrik prioriterer at holde fast i at gøre de helt almindelige hverdagsting, som gør ham, hans kone og deres tre drenge til en familie. Så meget, som fysikken tillader det.

- Jeg sørger for stadig at spille fodbold med drengene, når de kommer hjem om eftermiddagen. Lige så meget, jeg kan. Selv om jeg er syg, så interesserer jeg mig stadig for livet og hverdagen. Det giver livet værdi, og det giver altså også humøret et løft. For hey, jeg er her jo stadig. Og vi lever.

- Jeg holder fast i de ting, jeg stadig kan tage stilling til og holder de aftaler, jeg laver fx med børnene. Står ved, at det er sådan her, jeg gerne vil have det. Og det er de her værdier, der betyder noget for mig. Det giver faktisk en form for ro i sjælen at holde fast i sin personlighed på den måde.

Sig sandheden til børnene

Henrik og hans kone har – som Kræftens Bekæmpelse anbefaler – ikke holdt igen med sandheden over for børnene om hans sygdom og hvilke konsekvenser, den kan have.

- Vi har fortalt dem, hvad det værste er, der kan ske. At jeg ikke overlever.

- Men samtidig holder vi fast i, at det kan vare længe, og at det kan være, at man når at opfinde en pille eller en sprøjte, der kan gøre mig rask inden da. Og jeg har lovet dem, at jeg vil kæmpe med næb og kløer mod denne sygdom.

Frikendt igen

Sidste vinter tog hele familien en tur til Egypten på ferie, blandt andet med det formål at have god tid til at tale sammen om stort og småt.

- Vi var sammen med hinanden 24 timer i døgnet en hel uge og havde både tid til at snakke alvorligt sammen og tid til at grine sammen. Og det var bare så dejligt.

I Henriks tilfælde er der da også al mulig god grund til at grine. For han er netop blevet scannet igen og har fået at vide, at der ikke er noget, der udvikler sig i hans hoved. Så der var atter en gang grund til at lade champagne-propperne springe.

Se eller gense "Ro i sjælen" på dr.dk/tv

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk