Hold øje med den ensomme mand i kantinen

Mange mænd lever i dag med ubehandlede depressioner. Resultatet er blandt andet, at mænd begår selvmord tre gange hyppigere end kvinder.

Hold øje med ham her! Mænd kan isolere sig eller kan blive opfarende og irritable som tegn på begyndende depression. (© COLOURBOX)

Mænd dør ikke blot tidligere end kvinder. Også mens de er i live, har de oftere et sværere liv end deres kvindelige medmennesker. I hvert fald hvis man ser på sundhedsstatistikkerne.

Ifølge dem går der en masse mænd rundt i Danmark, der enten ikke selv har erkendt, at de har en depression. Eller som nok har erkendt depressionen, men ikke får hjælp til at komme af med den igen.

Kun halvdelen af de mænd, der har en depression, modtager således hjælp i det offentlige sundhedssystem.

Drikker i stedet for at græde

Det skæve forhold mellem kønnene skyldes i høj grad, at sundhedsvæsnet ikke er godt nok til at finde de psykisk sårbare mænd og derefter give dem relevante tilbud.

Kvinder, der oplever nedtrykthed, går til lægen og bliver diagnosticeret og hjulpet med depression. en mænd, der er langt ude af balance, er sjældent gode til at tale om, hvordan de har det.

Mænd reagerer anderledes

De reagerer i stedet. De drikker, lukker sig inde i sig selv eller slår og opfører sig voldeligt.

- Men den opførsel kan meget vel være tegn på en depression. Det er bare ikke de tegn, som den praktiserende læge og sundhedsvæsenet kigger efter, når de leder efter depressiv adfærd. Derfor ender mange mænd med ikke at få hjælp, hvilket i værste fald kan resultere i, at de tager deres eget liv, siger Svend Aage Madsen, chefpsykolog og formand for Forum For Mænds Sundhed.

Ifølge ham begår tre gange så mange mænd som kvinder selvmord, hvis man ser hen over alle aldersgrupper.

Den ensomme mand i kantinen

Men når mænd ikke selv er gode til at fortælle og reagere på deres psykiske ustabilitet, hvad skal omverdenen så gøre for at hjælpe dem?

Spørger vi Svend Aage Madsen, er opskriften at holde godt øje med mændene.

- Det gælder både mænd og kvinder og både i hjemmet, på arbejdspladsen og i familien. Læg mærke til, hvis din mand, ven eller far begynder at opføre sig anderledes.

- Sætter han sig alene i kantinen, er han i en længere periode sur og vrissen eller drikker mere, end hvad godt er – så tag forsigtigt fat i ham. Bare det, at en anden ser problemet, kan nogen gange få gang i erkendelsen, siger Svend Aage Madsen.