Hundredtusindvis af danskere har pårørende med demens: Her er 10 advarselstegn

Der findes flere end 200 sygdomme, som kan medføre demens, og det kan være svært at skelne mellem alderdom og sygdom.

Omkring 87.000 danskere menes at lide af demens, mens 300.000 til 400.000 danskere er nære pårørende til en person med demens. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein © dr)

Hvor er mine nøgler nu henne? Hvad var det, jeg skulle købe ind til? Hvilken dag er det nu lige, vi har?

De fleste har prøvet, at hukommelsen nogle gange svigter. For de omkring 87.000 danskere, der i dag menes at kæmpe med demens, fører glemsomhed dog ikke blot til små irritationsmomenter i hverdagen, men til en hverdag, der stille og roligt forsvinder.

I dag findes der flere end 200 sygdomme, som kan medføre demens. En tilstand, hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom.

Omkring 50.000 danskere med demens menes at have Alzheimer, mens mange også rammes af vaskulær demens, der skyldes blodpropper, blødninger eller forsnævring af hjernens blodkar.

I dokumentaren 'Er du der, far?', der bliver sendt på DR1 i aften, følger journalist Kasper Friche sin fars demenssygdom helt tæt på. 70-årige Jan Friche fik for omkring et år siden diagnosen frontallapsdemens, som kun to-tre procent af alle demente menes at have.

Sygdommen betyder, at han er meget umiddelbar og følger sine behov, hvilket for eksempel viser sig, når han spiser, som du kan se i videoen herunder.

Det kan dog være svært at skelne mellem alderdom og sygdom. Især fordi demenssygdomme har forskellige symptomer. Men sygdommene har også flere symptomer og advarselstegn tilfælles, som du kan se i grafikken nederst.

Skulle du genkende et af de 10 advarselstegn hos dig selv, er det ikke ensbetydende med, at du er ved at få en demenssygdom.

Hvis du eller dine pårørende oplever, at tegnene optræder ofte eller tydeligvis bliver værre, er det en god idé at bestille tid hos lægen.