Husk den egentlige grund til at vi holder jul

Julen er et mysterium, for Gud lod sig føde som menneske. Hvorfor nu det, Lev Nu har talt med en præst.

(© Colourbox)

Mange mennesker tænker ikke over, hvad det egentlig er, julen handler om. Budskabet drukner ofte i julefrokoster, gaver og juleforberedelser.

Lev Nu har talt med sognepræst Mikael Byrial Jensen fra Hasseris Kirke i Aalborg, som fortæller, hvad julen drejer sig om ifølge kristendommen - og om hvorfor julen er blevet så fokuseret på de materielle ting:

- I kristendommen tror man på, at Gud lod sig føde i Jesus Kristus julenat. Det betyder, at Gud blev en del af menneskenes liv ved at blive menneske i Jesus. Han kom helt tæt på mennesker, lærte hvordan det er at være menneske, så han kunne mærke vores problemer og opgaver og derved hjælpe og forstå os bedre.

- Det mest fantastiske ved julen er julens mysterium. Julens mysterium er, at Gud lod sig føde som menneske og kom til jorden i Jesus. Mange tænker, at julen blot drejer sig om, at Jesus blev født som et lille barn, men der er så meget mere end det. Dét, at Gud blev menneske, kaldes "inkarnation", som nutidigt oversat betyder "at blive menneske".

Vintersolhverv blev til jul

De fleste forbinder nok julen med god mad, ønskelister og gaver. Og det er der sådan set ikke noget ukristent i. For selv gaverne har en kristen symbolik, siger Mikael Byrial Jensen.

- Allerede før kristendommen kom til Danmark, fejrede man vintersolhvervet med en stor fest. Dertil spiste og drak man godt, ligesom man gør i dag i julen, og det er en tradition, som har fulgt med os lige siden.

- Vikingerne fejrede, at lyset kom tilbage, og at dagene efter vintersolhverv ville blive længere. Symbolikken med lyset overtog de kristne. I Biblen blev Jesus omtalt som "verdens lys", og de kristne fejrede ved jul, at Lyset (og derved Jesus) kun ville blive stærkere efterfølgende, ligesom vikingerne mente, sollyset ville blive det. Jesus blev født som et lys i en mørk og kold verden.

Næstekærlighed er at give gaver

Den anden grund til, at vi er så fokuseret på de materielle ting i vores jul, er, at det faktisk hænger sammen med den kristne jul.

- Det at give hinanden gaver er en kristen ting, for da Jesus blev født, bragte de tre vise mænd gaver til Jesus. Måden, vi kan elske Jesus på, er ved at elske hinanden. Vi kan ikke give Jesus gaver, da han er død, opstået og ikke længere som et fysisk menneske på vores jord, men vi kan give hinanden gaver og glæde Jesus derved. Det kristne budskab er at elske hinanden, det er en symbolsk næstekærlighed at give hinanden gaver.

- Den tredje grund til, at vi er blevet materialistiske omkring julen er nok, at vi hele tiden bliver rigere. Vi er nu meget rigere, end vi før har været, så derfor har vi flere penge til at købe større gaver og mere og dyrere mad.