Huskesedler og små lapper holder hverdagen kørende

Huskelister er altafgørende for Kristina Hesselberg, der døjer med hukommelsen og koncentrationen efter psykisk sygdom.

(Foto: Susanne Vigsø Grøn © DR)

Kristina Hesselberg er 26 år og har lidt af angst og depression i otte år. Først inden for de seneste år er hun ved hjælp af behandling begyndt at vende tilbage til livet.

Hun er en af de mange, der stadig døjer med det, man på fagsprog kalder kognitive vanskeligheder, længe efter at sygdommen egentlig er væk. Det vil sige, at hun har svært ved at huske, svært ved at koncentrere sig og svært ved at overskue ting.

-Jeg har især svært ved at huske navne. Til min 25 års fødselsdag sidste år havde jeg inviteret en håndfuld af mine bedste veninder hjem til mig. Veninder, som jeg har kendt i mange år. En af dem er forsinket, og de andre spørger mig om, hvem det er, vi mangler. Og da kan jeg så ikke huske hendes navn. Jeg kan sagtens se hende for mig, men navnet er helt væk.

-Dengang jeg læste, kunne jeg også glemme navne på klassekammerater, som jeg havde kendt i et helt år. Og den dag i dag kan jeg stadig glemme navnet på min chef, selv om jeg har kendt hende i tre år.

Jeg har ofte følt mig dum

Lige præcis problemet med at huske navne, har Kristina Hesselberg endnu ikke fundet en god løsning på.

-Ikke andet end at jeg siger til mig selv, at det er sådan, det er, og at jeg ikke skal gå i panik over det. Jeg har sagt til dem, der er tæt på mig, at det simpelthen ikke er fordi, jeg ikke er interesseret i dem, men at jeg bare har det her kæmpe problem med navne.

-Jeg har ofte følt mig dum. For når jeg begynder på en sætning, så virker jeg nok meget sikker i min tale, men undervejs glemmer jeg det. Og så føler jeg, at andre opfatter mig som uengageret og som en, der ikke har sat sig ordentligt ind i tingene. Men det er simpelthen fordi jeg glemmer det.

Hele dagen i punktform på en liste

Andre ting, som Kristina Hesselberg har svært ved at huske, løser hun med huskesedler:

-I perioder er jeg nødt til at skrive alt ned, som jeg skal: Jeg står op, spiser morgenmad, kører på arbejde, handler, kører hjem og laver aftensmad. Så bruger jeg nemlig ikke energi på at huske det. Så har jeg sedlen på mig altid.

-Lige sådan på mit arbejde, hvor jeg kan være meget nervøs for, om jeg nu husker det hele. Der skriver jeg også det hele ned på en liste, og så krydser jeg af, efterhånden som jeg har gjort de ting, jeg skal. Og så tager jeg sedlen med hjem, for så kan jeg forsikre mig selv om, at der ikke er noget, jeg har glemt.

Alt har sin plads

Problemerne med at overskue ting, løser Kristina Hesselberg med masser af struktur og orden.

-Jeg har virkelig brug for, at alt er struktureret og sat i orden. I mit køleskab er der en hylde med mejeriprodukter, en hylde med kødprodukter osv osv. Ellers kan jeg ikke overskue det.

-Og på mit arbejde har jeg også sat små dymo-strimler på alle skabene i gæstekøkkenet, for så ved ikke alene jeg, men også alle de andre, altid hvor tingene er.

Jeg glemmer jo faktisk aldrig noget, når det bare er skrevet ned

Kristina Hesselberg fortæller, at hun ofte er blevet mødt af den fordom, at hun jo ikke kan gennemføre en psykolog-uddannelse eller blive projektleder, fordi hun ikke kan huske.

-Men jeg mener jo netop, at jeg er super egnet til det, fordi jeg går så meget op i at være struktureret og skrive ting ned. Jeg skriver alt ned og glemmer jo faktisk aldrig noget.

-Og derfor kan jeg holde utrolig mange bolde i luften og få dem pillet ned og afleveret til de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt. Fordi jeg er så struktureret. Jeg er ekstra opmærksom på, at alt bliver udført korrekt.

Hun ved ikke, om hun nogensinde slipper af med de kognitive vanskeligheder. Hun har fået at vide, at eftersom hun har lidt af angst og depression i relativt mange år, så er der en risiko for, at hun må døje med dem længe endnu.

-I starten var jeg meget opmærksom på, at det var irriterende, at det var sådan. Men nu tænker jeg mere, at det er sådan, mit liv er. Og så må jeg bruge min energi på at leve mit liv på den bedste måde, jeg kan, i stedet for at irritere mig over, at det er sådan. Det kan ikke betale sig at blive sur over det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter