Hvad er du værd? Sådan forhandler du din løn

Får du nok i løn? Rust dig til lønforhandling med gode råd fra kommunikationsrådgiveren.

(Foto: colourbox.com © Colourbox.com)

Svedige håndflader. Røde kinder. Bankende hjerte. De fleste af os kender den fysiske uro, når vi træder ind på chefens kontor for at bede om mere i løn.

Måske fordi arbejdsløsheden igen spås til at stige, og vi bare skal være glade for at have et job.

Måske fordi vi er opdraget som pæne piger, der ikke beder om det, vi egentlig gerne vil have.

Eller måske er vi bange for et nej.

Det gælder om at have is i maven og være forberedt til fingerspidserne, siger Rikke Dinnetz, kommunikationsrådgiver og forfatter til Lykkelig nu – med positiv kommunikation.

Her guider hun dig til din næste lønforhandling:

Hvad får de andre? Hvad skal du have i løn?

Find ud af, hvad dine kollegaer får. Ring til din fagforening og forhør dig i dit netværk om lønrammen for netop dit job.

Vær realistisk

Det nytter ikke noget at bede om en højere løn end din chef, så tænk over, hvad der er realistisk at få. Hvis du vil have 40.000 kroner i løn, skal du kunne sige det, højt og tydeligt, uden at ryste. Og sig gerne et lidt højere beløb, så der er lidt at forhandle om.  

Timing er alt

Du skal ikke fange chefen en fredag eftermiddag på vej ud af døren med stress på. Aftal hellere en samtale eller tag snakken, når du sidder på chefens kontor og får ros for en veludført opgave.

Stil de rigtige spørgsmål

”Kan jeg få mere i løn?” kan nemt besvares med nej. Hvorimod ”hvilke muligheder er der for, at jeg kan få mere i løn” tvinger din chef til at tænke over muligheder. Brug gerne hv-spørgsmål.  

Hav argumenterne klar

Find 3 gode argumenter for, at du er mere værd. Tænk over, hvad der er vigtigt for din chef og fremhæv dine præstationer på netop det område.  

Tænk over dit kropssprog

Hvis du ryster, roder dig selv i håret eller piller ved en blyant, oser du af usikkerhed. Øv dig i at fremstå rolig og selvsikker – uden at blive aggressiv i dit kropssprog.  

Sådan tackler du et nej

Hvis du kan mærke på din chef, at han gerne vil give mere i løn, men ikke kan, så kan du spørge efter andre goder som for eksempel en anden titel, færre timer eller hjemmearbejdsdage. Sørg for at holde en dør åben ved at spørge, hvornår I kan genoptage snakken om lønforhøjelse.

Facebook
Twitter