Hver femte pårørende til kræft- og demenssyge føler sig ensom

Ifølge ny undersøgelse mangler pårørende til alvorligt syge med blandt andet kræft, diabetes og demens, at omgivelserne lytter og spørger til dem.

Fokus er i høj grad på den syge, og den pårørende kan opleve at sidde alene med egne følelser og problemer. (© Gettyimages)

Hver femte pårørende til et menneske med sygdom som blandt andet kræft og demens eller udsat for en såkaldt livsændrende begivenhed føler sig ensom.

Det vurderer Folkebevægelsen mod Ensomhed, der er i samarbejde med blandt andet foreningen Pårørende i Danmark, har foretaget en ny undersøgelse, hvor 3200 mennesker er adspurgt.

De adspurgte har i et elektronisk skema svaret på en række spørgsmål for at belyse, hvorvidt de føler sig ensomme. Ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed udgør andelen af mennesker i Danmark, der føler sig ensomme (opgjort efter den internationale UCLA Loneliness Scale), fire procent.

Opgjort efter den samme metode kan den tilsvarende andel af ensomme blandt mennesker med en sygdom, pårørende til mennesker med sygdom og mennesker udsat for en livsændrende begivenhed i den nye undersøgelse opgøres til 19 procent.

- De pårørende føler sig ensomme, fordi der som regel er mest fokus på den syge. De færreste spørger til den pårørendes behov, forklarer formanden for Pårørende i Danmark, Marie Lenstrup.

- Familie og venner kan have svært ved at håndtere situationen og trækker sig, det gør det ikke nemmere for den pårørende, der jo ikke har overskuddet til at søge hjælp, forklarer Marie Lenstrup, der dels efterlyser, at familie og venner tager ansvar og hjælper de pårørende– men også at man fra samfundets side fokuserer på at skaffe aflastning til de pårørende.

De fem foreninger, der har stået for undersøgelsen, er Alzheimerforeningen, Diabetesforeningen, Frivilligcentre Selvhjælp (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark.

Facebook
Twitter