Hver tredje dansker har følt sig depressiv

Næsten hver anden kvinde har oplevet depression eller depressive tanker, viser ny undersøgelse. Lær at se tegnene og få gode råd til at kæmpe dig ud af modløsheden

45 procent af de adspurgte kvinder svarer i Psykiatrifondens undersøgelse, at de har haft en depression eller har overvejet, om de havde en. (© Scanpix Iris)

Humøret og energiniveauet er lavt. Tristheden kommer snigende sammen med trætheden, men det er svært at sove, for de negative tanker og selvbebrejdelserne står i kø.

Det er blot nogle af de tegn, der kan være på, at en depression er på vej.

En ny undersøgelse, som Psykiatrifonden har lavet blandt 3000 danskere, viser, at en tredjedel enten har fået diagnosen depression eller har følt sig så triste, at de overvejede, om de havde en. For kvinder er tallet hele 45 procent.

- Det er bekymrende, at så stor en gruppe oplever depressive tanker og følelser. Det er rigtig mange, siger Michael Danielsen, som er chefpsykolog og beskæftigelseschef i Psykiatrifonden.

Skæv selvopfattelse

Til gengæld er det ikke så overraskende, at flere kvinder end mænd svarer, at de har følt sig depressive, for kvinder har generelt end højere forekomst af stress, angst og depression.

- Det er vigtigt at vide om depression, at personen får en skæv selvopfattelse og mister evnen til at vurdere, hvad der sker omkring vedkommende. Det stiller krav til, at omgivelserne er tydeligere i sine meldinger. Man kan ikke gå ud fra, at ens søster eller kollega godt ved, at man sætter pris på dem og gerne vil hjælpe dem. Man skal sætte ord og handling på, og man skal være opsøgende. Det går ikke at sige 'Sig til, hvis jeg skal gøre noget for dig'. Det ville vedkommende aldrig gøre, for depression stjæler din evne til at handle, siger Michael Danielsen.

Depression kan opleves i let, moderat eller svær grad. Den sidste kræver medicinsk behandling, mens de mildre former kan behandles med psykoterapi.

Tænk dig stærk

På www.tænkdigstærk.dk har Psykiatrifonden samlet gode råd og konkrete øvelser til at håndtere depressive tanker. Her kan man også læse personlige beretninger om depression og råd til, hvad man kan stille op som pårørende.

- Siden er en hjælp til mennesker, som registrerer en bekymring. Hvis man er på vej ind i en svær periode, hvor humøret og energinivuaet ikke er, som det plejer, kan man her få redskaberne til at håndtere det - forhåbentlig før det kræver lægelig behandling, siger Michael Danielsen.

Stress, alkohol, mangel på motion, lys og søvn er elementer, der kan udløse en depression. Ved at kende de tegnene på kan man tidligt gribe ind og måske helt forhindre et depressivt udbrud.

En depression kan vise sig ved både psykiske og fysiske symptomer. Det kan være

  • dyb tristhed

  • tab af livslyst og interesse

  • lavt selvværd

  • selvbebrejdelser og skyldfølelse

  • svigtende hukommelse og koncentration

  • træthed

  • smerter

  • voldsom appetit/ingen appetit

  • dårlig søvn

  • tab af sexlyst

Facebook
Twitter