Hvor ærlig skal man være, når man netdater?

Vi mennesker har en tendens til enten at over- eller underdrive, når vi skal profilere os selv. Få guide til god netdating.

Min vægt...ja, hvad er det nu, den er? (© COLOURBOX)

I krig og kærlighed gælder alle kneb. Så på netdatingprofilen må pigen på de 1.90 godt lyve sig 10 centimeter kortere – og så møde op på daten iført flade sko.

Således lød i hvert fald budskabet fra blandt andet filmmanden og forfatteren Jørgen Leth i Mads og Monopolet i lørdags, hvor dilemmaet blev diskuteret i det populære P3-program.

I aften sender DR3 programmet Din Guide til Netdating, der også handler om, hvad man må sige og aldrig nogensinde må fortælle om sig selv - hvis man vil finde kærligheden på nettet.

25 mænd og kvinder skal i programmet oprette en profil og får gode råd til det undervejs i forløbet. I sidste ende handler det selvfølgelig om, hvem af de 25 der finder den udkårne, og hvem der ikke gør det.

Husk grundig research

De 25 håbefulde mænd og kvinder lærer en masse ting undervejs. De lærer blandt andet, at de først skal researche grundigt og finde et datingsite, der passer den enkelte.

Så får de gode råd til, hvordan man skriver en profil, der sælger varen på bedst mulig måde.

Og her kommer så igen det famøse spørgsmål: Skal man være helt ærlig, når man skal præsentere og sælge sig selv?

Svaret kan du få i aftenens program, men Lev Nu har allerede her bedt en sexolog give sit bud:

- Mit råd er at stå ved den, man er, for før eller siden så kommer sandheden jo alligevel frem, kommenterer sexolog Jesper Bay-Hansen, der blandt andet besvarer samlivsspørgsmål i brevkassen her på Lev Nu.

En lille hvid løgn

Men mange kan alligevel godt komme til at skrive en lille hvid løgn – og måske helt uden at de er bevidst om den, for som Jesper Bay-Hansen fortæller:

- En dansk undersøgelse (HOP*), der blev foretaget blandt de ventende i en praktiserende læges venteværelse, viste, at folk ikke altid har det helt retvisende billede af sig selv. Patienterne blev spurgt til deres opfattelse af egen højde og vægt - og så blev de efterfølgende målt og vejet af lægen.

- Og konklusionen var ganske klar: Rigtig mange af de adspurgte havde klart overvurderet deres højde og undervurderet deres vægt!

Så vi mennesker har tilsyneladende en tendens til at gøre os lidt højere end vi egentlig er – og veje lidt mindre end vi reelt gør.

Drop tjeklisten

Jesper Bay-Hansen er ikke i tvivl om, at det samme gør sig gældende på netdating. Der er meget selviscenesættelse over det, og der er meget fokus på udseende.

- Jeg synes, man skal være ærlig og droppe alle tjeklisterne med alle de krav, man har til en kommende partner – så er det bedre at sige til sig selv, at man aldrig finder det perfekte. Ingen mennesker er perfekte – og erfaringen viser, at møder man én, der måske ikke er helt perfekt i forhold til ens tjekliste, så kan man sagtens leve med den andens skavanker, hvis man elsker den anden.

(*Müller P., Bay-Hansen J.: HOP-projekt, Håndtering af Overvægt i Praksis, ikke publiceret rapport fra 2005.)

Gode råd fra Din Guide Til Netdating:

  • Find den type netdating, der passer til dig.

  • Tjek hvad det koster dig at søge efter kærlighed på nettet.

  • Få hjælp til at skrive din profil – få en god ven til at læse den igennem, kan han genkende dig i teksten, så har du ramt plet.

  • Brug energi på at få taget det helt rigtige foto. Og husk, de andre brugere kan bedst lide smil.

  • Vær forsigtig og brug din mavefornemmelse, når du dater – opgiv fx aldrig din email.

  • Føles det forkert – spørger den netudkårne efter penge, eller afviser han/hun hele tiden at mødes med dig, så træk følehornene til dig. Der kan være tale om en falsk profil.

Få mange flere tips og gode råd til netdating i Din Guide til Netdating, DR3 i aften klokken 20.00.