Iben Tinning: Jeg havde taget så mange Ibuprofen, at kroppen havde fået nok

Danmarks bedste kvindelige golf-spiller, Iben Tinning, lærte at være professionel på den hårde måde. Men hun ville alligevel gerne have fortsat.

For Iben Tinning var livet som professionel golfspiller en spændende, men også ensom rejse. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Rejser rundt i hele verden, hyldest, trofæer og oplevelser, som kun er de færreste forundt.

Men også 25-30 uger om året væk fra familien, en hofte, der virkede bedst på smertestillende medicin og et pres for hele tiden at holde sig på toppen.

Det var vilkårene for Danmarks gennem tiderne bedste kvindelige golfspiller, Iben Tinning, i de sidste par år af hendes karriere.

En karriere, der strakte sig over 14 år, og hvor Iben ofte måtte klare sig selv, når hun spillede med i den ypperste europæiske turnering, European Tour.

Alene som golfspiller

- Man er meget alene som golfspiller. Nogle gange var det for meget for mig. Hvis man er sådan lidt følsom af natur, og det er jeg, bliver man nogle gange ramt af det.

- Det var især det med, at jeg ikke havde andre at give skylden for mit dårlige spil. I andre sportsgrene bliver man sat på bænken, og så er der andre, der tager over, hvis man har en dårlig dag.

- Sådan er det ikke i golf. Der må du prøve at æde dig selv og komme op igen og presse dig selv til at få en lidt bedre dag.

- I starten tog jeg det nært, når jeg slog dårlige slag. Jeg blev både sur og ked af det. Det var da skide hårdt. Men samtidig havde jeg også den anden side, hvor jeg blev så lykkelig, når det lykkedes for mig, fortæller Iben Tinning.

Iben i sit rette element. Men en golfkølle i hånden. (Foto: Jesper Vinzents)

Besluttede sig som 14-årig

- Jeg kan jo også godt lide at være alene. Som enebarn var jeg vant til at gå alene, og der er golf fantastisk.

Da jeg var omkring 14 år, besluttede jeg mig for, at det var golfens vej, jeg ville gå.

- Jeg syntes, det var interessant at bruge lang tid på at forfine mit spil, og jeg var ikke så god i skolen, så jeg kunne ikke rigtigt se, hvad jeg ellers skulle lave, konstaterer den 42-årige sportskvinde, der er ud af en familie med hele seks professionelle golfspillere.

- Ja, vi er golfens Laudrup-familie, kommer det med et grin.

Et fuldtidsarbejde

Da Iben Tinning i 1996 blev professionel, var der ikke som i dag noget, der hed mental og fysisk træning eller i det hele taget nogen form for forberedelse til livet som professionel.

- De første mange år, jeg spillede, trænede jeg rigtig meget. I starten skulle jeg lige lære, hvad det vil sige at gå på arbejde som professionel idrætsudøver.

Man bliver nødt til at passe sine sengetider og stå op om morgenen som alle andre mennesker – og have fri som alle andre mennesker.

Så det er noget med at møde op på golfbanen ved ottetiden og gå hjem mellem 16 og 18.

Blev modnet undervejs

- Da jeg startede, tog det længere tid at blive dygtig. Der tog man ud og startede på European Tour, og så blev man modnet derude.

Nu får spillerne allerede i en ung alder lært, hvordan de skal spise og træne, og er derfor klar, når de begynder på touren.

- Det er en stor fordel for dem, siger Iben, der valgte at stoppe karrieren i 2010 – med en sejr i sin sidste turnering, Ladies Masters, i Dubai.

- Det var så vildt at kunne runde karrieren af med den sejr. Jeg følte, at det var en cadeau til mig: Du har sgu gjort det godt, gamle jas.

Nu kan du godt på pension og være glad for det, fortæller Iben.

Ville gerne være fortsat

Men den imponerende sejr gav alligevel golfspilleren en lille lyst til at fortsætte.

- Havde jeg ikke været så skadet, havde jeg nok taget et par år til. For arbejdet som professionel golfspiller er meget spændende med masser af fantastiske oplevelser.

- Men jeg havde taget så mange Ibuprofen på grund af min dårlige hofte, at kroppen havde fået nok. Jeg har stadig ondt hver dag. Og så havde jeg min familie.

- Jeg vil gerne se min lille dreng vokse op. Han var fire, da jeg stoppede, og det er jo der, hvor de for alvor bliver bevidste om, hvor mor er.

Træner unge talenter

Så det var også en stor faktor, siger Iben, der nu arbejder som træner i Hørsholm golfklub og som coach for unge golftalenter. Og så har hun netop startet sit eget managementfirma.

- Jeg glæder mig meget. Jeg har jo selv været med til at bygge min karriere op og været ude og skaffe kontrakter, så nu skal jeg hjælpe andre med management, coaching og branding.

Det er vigtigt for mig at gå nye veje. For hvis min krop lige pludselig ikke kan holde til at stå op i 8-10 timer om dagen som træner, så står jeg der med alle mine talenter og skal starte forfra.

Facebook
Twitter