Jette er tættere med sin mor efter dokumentar: Hun er er mit største forbillede

I dokumentaren 'En sten i vores hjerte' konfronterer Jette sin mor med stedfarens seksuelle misbrug.

Jette Bitten Glibstrup har lavet filmen 'En sten i vores hjerte', fordi hun havde behov for at tale ud med sin mor og komme til bunds i, om moren intet vidste om, hvad der foregik.

- Mit forhold til min mor i dag er sådan, at hun er mit største forbillede på, hvordan en kærlig og omsorgsfuld mor skal være. Vi er meget tætte, og det, der var i mellem os, er væk.

Sådan svarede 37-årige Jette Bitten Glibstrup på brugeren Louises spørgsmål, om hvordan hende og morens forhold er i dag, efter dokumentaren 'En sten vores hjerte' blev sendt på DR2 torsdag aften.

Her tog til Jette Bitten Glibstrup til Schweiz for at vandre i bjergene med sin mor, Lillian Glibstrup, og komme nærmere, hvordan moren ikke kunne se stedfarens seksuelle misbrug.

I filmen spørger Jette igen og igen sin mor, om hun ikke inderst inde vidste, hvad der foregik derhjemme, men også i bjergene i Schweiz, hvor stedfaren tog Jette og Lillian med. Moren holder fast i, at hun ikke vidste noget om overgrebene, hvilket får Jette til at tage afstand.

I dag er de to dog meget tætte, svarede Jette på brugeren Evys spørgsmål.

- Der var ting, jeg ikke forstod, som jeg forstår nu. Jeg har ikke længere, og har ikke haft det i lang tid, behov for at tage afstand til min mor. Så på sin vis kan man vel godt sige, at det er tættere.

Behøver ikke undskylde

Mange af brugerne ville også gerne vide, om moren har sagt undskyld, efter dokumentaren blev filmet.

Jette føler dog ikke, at hendes mor har behøvet at give hende en undskyldning. Hun har nemlig altid oplevet moren som et offer ligesom sig selv.

- Et offer med ansvar. Men stadig et offer. Hun har altid været der for mig, er det stadig, og jeg ved, at hun aldrig har ønsket andet end det bedste for mig, svarede Jette brugeren Mona.

På samme måde har Jette, der arbejde som instruktør, og som selv har instrueret dokumentaren, heller ikke haft behov for at tilgive moren.

- Hvis jeg skulle tilgive hende for noget, skulle der være en bevidst handling bag, og det har jeg aldrig følt, der var.

Flere følelser, færre detaljer

Flere spurgte til hvor lang tid stedfarens misbrug stod på, men det havde Jette ikke lyst til at svare på - hverken i dokumentaren eller efter. Hun vil hellere fokusere på at løse tabuet end fortælle detaljer om misbruget.

- Jeg vil meget gerne tale om følelser og relationer og alt andet, der rører sig i mennesker i den situation. Jeg har ikke en oplevelse af, at det gør noget godt for tabuet og berøringsangsten at gå i for mange detaljer, svarede Jette, der i dokumentaren siger, at misbruget stod på i flere år igennem hendes barndom.

Brugeren Dorte ville gerne vide, hvordan misbruget har påvirket Jettes liv. Jette svarer, at hun ofte har tænkt over, hvem hun ville være, hvis ikke hun havde haft stedfaren i sit liv. Det er hun dog holdt op med forsøge at finde svaret på.

- Jeg kæmper i perioder med dårligt selvværd, men har en god kerne inde i mig, jeg kan finde frem, når det er svært, svarede Jette.

I samme situation

Det væltede ind med positive og støttende beskeder til både Lillian og Jette. Mens flere var nysgerrige på, hvordan Jette havde klaret sig igennem den svære tid efter misbruget, var der også nogen, som har stået i samme situation.

"Hvad vil du sige til mig, som har oplevet det samme", skrev brugeren Tina.

- Kære Tina, jeg ved ikke, hvor du er i din proces, så derfor bliver mit svar lidt overordnet. Det har hjulpet mig at turde bede om hjælp og blive ved med at gøre det. Tro på, at du kan finde en god måde at leve med din fortid på. Jeg har fået stor hjælp i gruppeterapi og i samtaler med venner. Jeg ønsker dig alt det bedste på din videre vej. Kærlig hilsen Jette.

Facebook
Twitter
Emner: