Jørgen Leth: Familien betyder mere for mig nu i alderdommen

Hans familie tæller både børn, børnebørn og oldebørn, og de betyder rigtig meget for den gamle kunstner.

Han er næsten 80 år gammel og still going strong. Jørgen Leth, kendt for journalistik, digte og filmproduktion har været i gang i næsten 60 år, og han er stadig ikke parat til at vinke farvel til arbejdslivet og tage hul på en pensionist-tilværelse.

Men noget har alligevel forandret sig for ham over årene: Betydningen af familien og den kærlighed han finder i den.

I klippet ovenfor kan du se en tydeligt rørt Jørgen Leth, som lige må klare stemmen efter at have hørt sin datter Karoline Leth sætte ord på sin fars behov for at være tæt på familien.

Jørgen Leth

Jørgen Leth blev født 1937 i Aarhus. Hans karriere begyndte på Aktuelt i 1959 , og han debuterede som forfatter i 1962 med digtsamlingen "Gult Lys".

Han fylder 80 år den 14. juni og drager lige nu land og rige rundt på turné med trioen "Vi sidder bare her".

Ud over fire børn har Jørgen Leth ni børnebørn og to oldebørn. Han bor til daglig i Haiti.

Til tider har Jørgen Leth delt vandene. Det viste sig især med selvbiografen "Det uperfekte menneske" fra 2005. Han har instrueret mere end 40 dokumentar- og spillefilm.

”Familien er blevet meget mere væsentlig for min far, det er der ingen tvivl om. Den betydning, som alle hans fire børn har, og nu alle hans utrolig mange børnebørn, og oldebørn, det betyder noget for min far at have en familie.”

Jørgen Leth bekræfter og tilføjer, efter at have sunket den klump i halsen, som han får, da han hører sin datter sætte ord på følelserne i deres familie:

- Det betyder mere for mig i dag. Det kan jeg ikke nægte. Og det rører mig at se min datter tale så smukt om det. Jeg går mere op i det med børnene nu, end jeg har gjort før i livet. Det rører mig mere at være sammen med dem, og mærke deres kærlighed. Og det er jo noget, der stiver mig af, gør mig rustet til mit eget arbejde, til at gå videre med mit liv.

- Mit liv går bedre videre, hvis jeg har følelsen af at være støttet at være sammen med mine børn, som på en måde tilskynder mig til at gå videre. Som alle sammen forstår det, jeg laver. De er mine bodyguards på en måde.

Har måske noget at indhente

Jørgen Leth har gang i to film, tager på turne, holder foredrag, laver radio, forbereder Tour de France, og så har han altså netop udgivet bogen "Jeg har lyst til at vende tilbage til alting". I den fortæller både han og hans børn blandt meget andet, at da han var yngre, fyldte familien ikke så meget hos ham. Da fyldte arbejdet mere.

Han erkender, at han måske nok prøver at indhente noget af det nu.

- Det er ikke sådan et regnestykke, jeg har i hovedet. Men det er meget mere vigtigt for mig i dag at have et rigtig varmt forhold til mine børn og se dem meget, og være sammen med dem. Måske betyder det mere, fordi det ikke var så meget dengang. Det kan jeg ikke svare entydigt på. Men jeg tror det.

Jørgen Leth gæst i Aftenshowet