Johan fra ”Aldrig for sent”: Jeg føler, jeg har levet på en løgn

31-årige Johan havde, indtil han var 25, ingen kontakt med sin far. Ifølge Johans mor, så ønskede faderen nemlig ikke at være hans far. Men sandheden var en anden.

Faktisk fortalte Johans mor ikke hans far, at hun var blevet gravid, og derfor kunne han heller ikke ytre ønske om enten at være eller ikke at være far for ham. (© dr)

Johan og hans mor Trine har ikke set hinanden, siden han brød kontakten med hende for tre år siden.

Loading preview...

Nu har hun taget initiativ til, at de skal finde sammen igen. Med hjælp fra familiepsykolog Ulla Dyrløv, i DR1-programmet ”Aldrig for sent”, skal de mødes på neutral grund i et sommerhus for at finde ud af, om der er basis for en forsoning.

Johan er 31 år i dag. Han bor i Aalborg med sin kæreste, som han også har to børn sammen med. Trine bor sammen med sin kæreste på en gård og har ud over Johan tre yngre børn.

Troede, at faderen ikke ville ham

Da Johan blev født, var hans mor og far ikke kærester. Og moderen valgte dengang, at hun ikke ville fortælle Johans far, at han havde fået en søn.

Det fik han først at vide, da Johan var to år gammel. Dog blev der ikke på det tidspunkt etableret hverken relation eller samvær mellem Johan og hans far.

Så Johan fortsatte med at bo og være udelukkende hos sin mor og igennem barndommen flere forskellige sted-fædre.

Gennem årene spørger Johan flere gange, hvem der er hans far, og hvor hans far er, og hver gang svarer hans mor, Trine, at hans far ikke på noget tidspunkt har ønsket at være far for ham.

Trine fortæller, at hun valgte at få Johan alene

Tager det store skridt og ringer til sin far

En af de stedfædre, der har været i Johans liv, udfyldte i en stor del af hans barndom rollen som far for ham. Men da Johan er 25 år gammel, i 2010, dør stedfaderen pludseligt. Og det påvirker Johan så meget, at han i den forbindelse indleder et forløb hos en terapeut.

Hun siger til Johan, at han bliver nødt til at opsøge sin biologiske far for at komme godt videre med sit liv.

Derfor tager han skridtet og tager kontakt til sin far, og i de seks år, der er gået siden, har de to holdt kontakten. De ses jævnligt og holder også både jul og fødselsdage sammen. Også med faderens kone, og Johans halvsøskende.

Endnu på dette tidspunkt er der også stadig kontakt mellem Johans og hans mor Trine, og hun ved, at han har kontakt med sin biologiske far.

Bruddet med moderen

Men for tre år siden skete der noget, der fik Johan til at bryde kontakten med sin mor. Johan og hans kæreste mistede deres dengang kun fem uger gamle søn, der døde pludseligt. Den tragiske hændelse satte et nyt lys på forholdet mellem Johan og hans mor, der gennem årene blevet dårligere og dårligere.

Johan følte i højere og højere grad, at hans mor havde mere fokus på at holde fast i sin egen fortælling om Johans barndom og manglende kontakt mellem ham og hans far end på at lytte til, hvordan han syntes, det havde påvirket ham, at han i hele sin barndom havde troet, at hans far ikke ville ham. Så han valgte at bryde med hende.

Johan fortæller, at han var skuffet over sin mor

Det piner Trine, at hun og Johan har mistet kontakten, og derfor håber hun, at ”Aldrig for sent” og Ulla Dyrløv kan hjælpe med at få forholdet gen-etableret.