Der var engang, hvor Karen Pallisgaard var speedaholic. Det vil sige, at hun levede livet i overhalingsbanen, nåede alting på den halve tid, var ved at eksplodere over køer i Netto og blev provokeret, når folk fyldte på fortovet.
Hun sov for lidt, festede for længe, arbejdede for meget og spiste for dårligt. Indtil en dag, hvor hun bare ikke kunne mere, som i ”ingenting kunne”.
- Jeg vågnede simpelthen en dag efter en lur og kunne ikke mærke mine ben. Dér fik jeg lidt at tænke over, og min krop fik lidt at arbejde med. Der måtte ske noget radikalt, fortæller hun.
- Efter en stress-sygemelding begyndte jeg at dykke ned i forskning om trivsel og studerede den internationale slow movement. Da jeg så senere blev mor, blev det virkelig tydeligt for mig, at der er mere kvalitet i livet uden for overhalingsbanen. I hvert fald for mig.
Det lyder simpelt, men er så svært
Så nu er 36-årige Karen Pallisgaard slået ind på det, hun kalder langsom livsstil og prøver at leve med mere ro på. Det betyder ikke, at hun har opgivet et aktivt arbejdsliv som journalist, forfatter og yogalærer.
Men det betyder, at hun har taget en aktiv beslutning om at leve livet langsommere, mere velovervejet og med mange flere pauser.
- Jeg vil ikke lyve og lyde som om, at jeg svæver rundt på en hellig slow sky, det er virkelig udfordrende at sænke farten i en verden, hvor alt går så stærkt. Men jeg er begyndt at gå ture, mere end jeg løber. Jeg tænder først min smartphone om morgenen, når jeg har kysset min mand og vores datter farvel. Jeg laver færre ligegyldige kaffeaftaler. Jeg prioriterer tætte venskaber højere. Jeg går tidligere i seng. Jeg er blevet nyforelsket i skønlitteratur, jeg øver mig i at slukke Facebook, når jeg arbejder, og vi spiser sammen som familie uden telefoner og tv.
- Hvis jeg havde hørt mig selv sige det her for syv år siden, havde jeg nok syntes mit liv var mega kedeligt, men jeg trives simpelthen så godt med det simple og rolige liv. Og ironisk nok når jeg meget mere og er meget mere effektiv og fokuseret, end når jeg multitasker og drøner rundt i deadlineræset som en høne uden hoved på. Det lyder simpelt, men det er sindssygt svært, fordi man jo drøner rundt i en hverdag, der konstant stiller krav om effektivitet og produktivitet.
Åndedrættet var nøglen
Det er selvfølgelig ikke Karen Pallisgaard, der egenhændigt har opfundet langsomheden. Den har eksisteret til alle tider, men har de seneste mange år fået meget lidt fokus, fordi effektivitet og produktivitet er blevet sat i højsædet.
Men der er en voksende bevægelse i retning af langsomheden: Bæredygtighed, mindfulness, yoga og stilheds-retræter er alle eksempler på, hvordan vi søger at bringe ro, dybde og langsomhed ind i vores travle liv.
Og det kan gøres på mange måder. Karen Pallisgaard valgte sin egen måde, da hun i sin tid gik ned med stress:
- Gennem min al min viden fra yoga vidste jeg, at åndedrættet og nervesystemet var nøglen, og at det skulle beroliges. Jeg fokuserede på åndedrætstræning, lange gåture ude i naturen og blid yoga. Jeg gik af Facebook et par måneder og skruede ned for mit kaffeindtag.
- Jeg lærte simpelthen at slappe af igen – med god samvittighed.
Find din egen måde at være langsom på
Karen Pallisgaard er blevet så glad for sin nye langsomme livsstil, at hun gerne vil inspirere andre, som har lyst til at gøre det samme. Derfor har hun udgivet en bog, ”Langsom livsstil – kunsten at få ro på”.
Ikke fordi alle skal gøre præcis det samme, som hun har gjort. For langsom livsstil kan være mange forskellige ting.
- For nogle vil det være at slukke skærmen om aftenen, for andre er det måske at plante tomater i drivhuset. Jeg undersøger langsomhed inden for alt fra mad, digital afhængighed, bevægelse, søvn, relationer, vores forhold til tid og vores forhold til døden.
- Den grundlæggende pointe er, at vi får mere ud af de ting, vi gør, hvis vi tager os tid til at gøre dem ordentligt - og det vil ofte sige langsommere og ofte én ting ad gangen. Langsom livsstil er en invitation til ro og refleksion og handler om at tage sig tid. Tid til det vigtige i livet, hvad end det så er for dig...
Fem veje til langsom livsstil
Karen Pallisgaard mener ikke, der er kollektive facitlister, der gælder for alle. Men ud de over 100 gode råd, hun kommer med i bogen, fremhæver hun disse fem bud, som er gode for de fleste:
- •
Træn dit åndedræt.
- •
Gør en ting ad gangen.
- •
Giv dig selv onlinefri i ny og næ.
- •
Kom ud i naturen.
- •
Hold helt fri en af dagene i weekenden og kram dit indre dovendyr.