Kend de 10 symptomer på demens

Flere og flere mennesker rammes af demens. Derfor er det vigtigt, at vi taler åbent om sygdomstilstanden, råder Alzheimerforeningen.

Det er helt normalt at glemme, hvor man lagde sine nøgler, men hvis man jævnligt ikke kan huske, hvad man lavede for fem minutter siden, kan det være et tegn på demens. (Foto: Viacheslav © Viacheslav)

Vi bliver ældre og ældre. Det er selvfølgelig en positiv udvikling, men det betyder samtidig, at flere af os enten vil opleve selv at blive syge - eller at få en pårørende med demens.

Omkring 400.000 danskere lever i dag med en dement i familien, men i fremtiden vil endnu flere blive ramt af denne sygdomstilstand.

En prognose fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at antallet af demensramte næsten vil fordobles på 25 år. Tallene er lavet ud fra et kvalificeret skøn og ikke eksakte tal om patienter, der er blevet erklæret demente.

- Men vi er ikke gode nok til at demens i tide, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen i anledning af, at det i dag er Den Internationale Alzheimersdag.

Insistér på at bekendt har demens

Hans bedste råd til pårørende, der har mistanke om, at et familiemedlem eller en bekendt har demens, er at være opmærksom på de forskellige signaler på demens (se nederst i artiklen) og derefter hurtigst muligt gå til lægen.

- Man skal insistere på, at lægen tager det alvorligt, for vi har desværre meldinger om, at læger slår det hen, for ikke unødigt at bekymre pårørende, siger Nis Peter Nissen.

For selvom demens er en uhelbredelig sygdomstilstand, er det ikke ligegyldigt, om det bliver opdaget tidligt eller ej.

- Vi har medicin, der kan forsinke demensen. Men medicinen virker ikke på alle demensformer, så det er vigtigt at vide, præcis hvad man fejler, siger han.

Derudover er demensdiagnosen også vigtig, fordi man bedre kan få hjælp fra blandt andet Alzheimerforeningen eller de kommunale tilbud, der blandt andet giver demente mulighed for at træne hjernen og være sociale.

Kend symptomerne grundigt

Ifølge Nis Peter Nissen er det vigtigt, at især læger og de socialfaglige medarbejdere i kommunerne ikke har berøringsangst overfor demens.

Så hvis man som hjemmehjælper eller læge har en mistanke om demens, så vær ikke bange for at tale åbent om det.

Og for pårørende er det vigtigste at kende symptomerne og handle på en eventuel mistanke.

Læs de ti symptomer her:

 1. 1

  Glemsomhed: Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller at glemme noget, man har lært for kort tid siden.

 2. 2

  Besvær med at udføre velkendte opgaver: Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

 3. 3

  Problemer med at finde ord: Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller at kalde tingene noget helt forkert (f.eks. at sige 'viserklokke' i stedet for 'ur').

 4. 4

  Forvirring vedrørende tid og sted: Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om det er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

 5. 5

  Svigtende dømmekraft: Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt, at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

 6. 6

  Problemer med at tænke abstrakt: Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som f.eks. "det er som at slå i en dyne". Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

 7. 7

  Vanskeligheder med at finde ting: Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

 8. 8

  Forandringer i humør og adfærd: Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

 9. 9

  Ændringer i personlighed: Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at sige alt, hvad man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.

 10. 10

  Mangel på initiativ: Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i.

Kilde: Kopieret fra Nationalt Videnscenter for Demens. Liste udarbejdet af den amerikanske Alzheimerforening (Alzheimer’s Association).

FacebookTwitter