Kom af med din fobi med virtual reality

Om få år kan ny teknologi gøre det lettere at få folk med en fobi i behandling.

Professor Per Carlbring viser den nye behandling med virtual reality til Sundhedsmagasinets vært Lillian Gjerulf Kretz. (© dr)

Du skal se din frygt i øjnene, hvis du vil komme over den. Men det kan være lettere sagt end gjort, hvis man lider af en fobi. Faktisk tøver 60-80 procent af folk med enkeltfobier med at søge om hjælp.

Derfor er forskere i gang med at udvikle en ny behandlingsmetode, som gør brug af virtual reality (VR).

- Ved VR bliver man ikke udsat for rigtige edderkopper, og det kan være en stor fordel, da man så lettere vil gå med til at blive behandlet, siger Per Carlbring, som er professor i klinisk psykologi på Stockholm Universitet.

Metoden vil for eksempel kunne bruges af folk med araknofobi, som vil blive udsat for edderkopper i et spil-lignende univers. Du kan se et eksempel på det i denne video:

Man skal få sympati for sin fobi

Spiller starter med, at patienten blot skal holde sit blik rettet mod edderkoppen i et vis antal sekunder. Som spillet udvikler sig skal patienten begynde at hjælpe edderkoppen.

- Ved at være sød mod edderkoppen, gør patienterne fuldstændig det modsatte af, hvad de normalt har lyst til. Normalt vil de måske have dem til at forsvinde, men her skal man hjælpe dem og føle sympati for dem, siger Per Carlbring.

Udover spilsekvenserne vil der også være en virtuel terapeut og informationer om edderkoppen for at afmystificere dem.

Traditionel behandling skal supplere VR

Det vides endnu ikke, hvor effektiv metoden er, da det stadig ikke er muligt at følge op på resultaterne efter endt behandling.

Men Per Carlbring mener, at metoden om få år kan være et almindeligt behandlingsværktøj til fobier.

- Jeg tror ikke, at det vil få ligeså høj succesrate som traditionel behandling, men det kan være et led i behandlingen. Patienterne kan bruge det før traditionel behandling, da det er lettere at blive udsat for sin frygt, når det foregår i et parallelt univers, siger Per Carlbring.

Lettere at få folk i behandling

I et forsøg hvor folk med araknofobi blev spurgt ind til behandlingsovervejelser, var det mere end 80 procent af deltagerne, som ville foretrække VR frem for den traditionelle behandling.

Ifølge Per Carlbring vil VR også kunne bruges som vedligeholdelsestræning efter endt behandling, og at det måske i fremtiden vil være muligt at bruge metoden hjemme hos patienten selv.

Du kan se mere om fobier og behandlingsmetoder i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.