Korte arbejdsdage er mere effektive end lange

Arbejd intenst i korte perioder og hav tid til afslapning. Det er mere effektivt end at arbejde mange timer.

(© Colourbox)

Er det mon bedst at arbejde kort og koncentreret med tid og plads til pauser? Eller er det bedst at arbejde i et støt og roligt tempo ud over hele dagen?

Ja, der er faktisk gode argumenter for at køre efter model nummer et og begrænse den tid, man bruger på at arbejde. I stedet skal man arbejde mere fokuseret i korte koncentrerede tidsintervaller og bruge mere tid på at restituere, siger Line Ullmann, der er rådgiver med speciale i effektive arbejdsvaner, og som underviser på Teknologisk Institut.

Udsæt ikke de kedelige opgaver

Line Ullmann fortæller hun om en undersøgelse, der sammenlignede arbejdsvanerne mellem elitemusikere og mere gennemsnitlige musikere:

Overordnet set arbejdede de to grupper lige mange timer pr. uge:

Men, elitemusikerne arbejdede hårdt og intenst i på forhånd fastlagte intervaller af 90 minutter. De arbejdede konsekvent tidligt på dagen. De prioriterede kedelige, men vigtige opgaver højest (at øve sig intenst på sit instrument). Samtidig sov de en time mere i døgnet og følte sig mere afslappede.

Hvorimod gennemsnitsmusikerne spredte arbejdet mere tilfældigt ud over dagen. De havde en tendens til at udsætte de kedelige men vigtige opgaver, såsom at øve alene til senere på dagen. På den måde kom deres arbejdsdag til at føles længere, men de brugte i gennemsnit 3 gange mindre tid på de vigtigste opgaver. De sov mindre og følte sig mere fortravlede end elitemusikerne.

- Så hvis man vil skabe ekstraordinære resultater skal man altså satse på hårdt, men kort arbejde kombineret med rigelig med fritid, siger Line Ullmann.

Hun har følgende gode råd til, hvordan man bliver mere effektiv og samtidig får mere tid til at lade op:

  • Sørg for hver morgen at arbejde intenst og uforstyrret med din vigtigste opgave.

  • Undgå at udsætte vigtige og krævende opgaver til fordel for de sjove og nemme opgaver

  • Sæt på forhånd hver dag to tidsintervaller af - 90 minutters intenst arbejde efterfulgt af en god pause er optimalt

  • Forsøg at begrænse afbrydelser fra dine omgivelser - og dig selv i dine intense arbejdsperioder.

  • Brug din fritid på noget, der lader dig op til en ny arbejdsdag. Få rigeligt med nattesøvn, dyrk motion, gå ud i den friske luft, grin og brug tiden på nogen og noget du kan lide.