Længe leve dovenskaben!

Vi styrter konstant rundt efter nye mål. Men stop en halv, slap dog af! Lyder budskabet i ny bog skrevet af tidligere professionel sportsmand.

Det er faktisk helt okay at tage sig et velfortjent hvil efter arbejde - i stedet for straks at styrte ud og træne til ironman! (© Gettyimages)

Slap af når du kan. Spring over hvor gærdet er lavest. Hold flere fester!

Sådan lyder opfordringen fra den tidligere professionelle bobslædekører, europamester i stafetløb og verdensmester i indkast, Thomas Grønnemark. Han har netop udgivet bogen ”Doven Energi”, hvori han tager et opgør med det, han kalder for high-performancesamfundet. Og så findes der i øvrigt ikke vindere og tabere, mener den tidligere professionelle sportsmand, der er foredragsholder om motivation og energi.

- Der er ikke noget galt med at tabe og vinde i en isoleret sportssituation. Udfordringen er, at begreberne er flyttet med ud i folks øvrige liv. En vinder er en, der har vundet en konkurrence, og livet er ikke en konkurrence, siger Thomas Grønnemark.

Restituér som en sportsmand

Han har skrevet bogen, fordi vi lever i et samfund, hvor vi skal præstere. Både når vi er på arbejde, og når vi endelig har fri skal vi løbe maraton og dyrke ekstremsport. I hvert fald hvis man stiller hele vores hurtigere-og-hurtigere udviklingskultur lidt på spidsen.

Ifølge Thomas Grønnemark handler klog dovenskab om at slappe af, når man kan. Om at flytte foden væk fra speederen og holde op med at fokusere på at præstere hele tiden og i stedet bruge mere tid på socialt samvær. Med hjælp fra doven energi har han selv opnået at blive verdensmester og europamester.

- Jeg er ikke typen, der træner alt det, jeg skal. Jeg lægger heller ikke kostplaner, for jeg er tosset med kage, men jeg har fundet nogle andre veje. Blandt andet ved at søge hjælp, når jeg er i underskud, som er mit femte dovne princip ”Lad andre gøre arbejdet”, siger han.

- Og så glemmer mange en metode, som man bruger i sport: Restituering efter en stor præstation. Men vi glemmer at restituere, fordi vi har så travlt med at komme videre til næste mål. Der er ikke noget galt i at være meget glad for sit arbejde, men det er vigtigt at huske pauserne. Man kan i virkeligheden også kalde klog dovenskab for rolig energi.

Tag den lidt med ro

Han understreger, at bogen ikke er ment som en kur mod stress – men ved at følge den kloge dovenskabs gode råd, kan man måske blive mere fokuseret på ikke at lade livet ræse afsted med 220 kilometer i timen.

- Det handler om at tage den lidt med ro. Et eksempel på det var, da jeg trænede i AGF. Vi var ekstremt seriøse, men en dag lavede vi en lille happening, hvor vi skulle træne i et meget grimt stykke tøj. Det handlede i virkeligheden om mit dovne princip "at trække hinanden med ned i sofaen", for den tid, vi brugte på at lede efter det grimme stykke tøj, kunne vi have brugt på at træne – det var ikke effektiv tid. Men det grimme tøj gav os mere energi, end det tog, og vi hyggede os helt vildt, siger Thomas Grønnemark.