Lær at tackle din vrede

Vi er ikke alle lige gode til at tackle vrede på arbejdspladsen. Her får du fem gode råd med på vejen.

(© Colourbox)

Det kan være svært at reagere hensigtsmæssigt på sit arbejde, når man bliver vred. Og især hvis man har samlet sammen igennem længere tid, så kan det være svært at styre sig - og så flyder ederne pludselig ud af munden.

Men kan vrede egentlig vendes og bruges konstruktivt?

Fagbladet 3 F har spurgt Alice Juhl, der er kognitiv psykoterapeut, og hun har udarbejdet fem gode råd til, hvordan du håndterer vrede, mens du er på arbejde:

Tag udgangspunkt i dig selvNår du bliver vred, skal du give udtryk for, hvad du selv mærker:

- Man kan for eksempel sige: "Jeg kan mærke, at jeg bliver rigtig irriteret, når du siger det her til mig, for jeg synes ikke, det er helt rigtigt", fortæller Alice Juhl til 3 F.

Sig det med det sammeI det øjeblik, du bliver vred, skal du give udtryk for det på en afdæmpet måde. Du kan for eksempel ifølge Alice Juhl også vise din vrede non verbalt ved eksempelvis at rynke panden og trækninher ved øjnene.

Husk: Ingen gør noget for at genere digI situationen kan det være en god idé at minde dig selv om, at den, du bliver vred på, sjældent gør noget for at irritere dig. Måske er det, som generer, oven i købet gjort i den bedste mening.

Få luftNår du mærker din vrede stiger, og du har svært ved at kontrollere den, så kan det være en god idé at sige, at du lige skal have lidt luft. Så kan du gå lidt væk og tænke over, hvordan du kan håndtere situationen.

Giv udtryk for dine behov- Sig for eksempel: "Jeg har brug for, at du siger det på en lidt anden måde", eller "jeg kunne godt tænke mig, at vi gjorde sådan og sådan. Fortæl hvad det er, du gerne vil have", siger Alice Juhl.