Lær at trække vejret rigtigt

En god vejrtrækningsteknik giver mere energi, færre rygproblemer og mindre stress.

(© Colourbox)

Vi trækker vejret 20.000 gange om dagen. Men vi tænker sjældent over, at vi gør det, eller om vi gør det rigtigt. Kun når vi får noget galt i halsen, bliver forpustede eller har sygdomme i luftvejene, bliver vi opmærksomme på vores vigtigste kropsfunktion: Vejrtrækningen.

Men det er en skam, siger fysioterapeut og forfatter til Åndedrættet - sund ryg hele livet og Åndedræt - stress, søvn og slank, Lotte Paarup.

- Ligesom man kan gå godt eller mindre godt, kan man også trække vejret bedre eller værre. Blot fordi vi lever, betyder det ikke, at vi trækker vejret hensigtsmæssigt, siger hun.

Træk vejret helt ned i maven

Vejrtrækningen påvirker hele kroppen: Organerne, hjernen, nervesystemet. Når vi ikke ilter kroppen godt nok, kan det blandt andet skabe træthed rygproblemer og dårlig fordøjelse.

- Når du trækker vejret godt, får du mere energi og bedre balance i nervesystemet. Din krop udskiller færre stresshormoner, dit blodtryk falder, og du slapper mere af i hjernen, siger Lotte Paarup.

Er du i tvivl, om du trækker vejret rigtigt, så prøv denne enkle øvelse:

  • Læg dig på ryggen, og placer den ene hånd på brystkassen og den anden på maven. Mærk nu, om både mave og brystkasse bevæger sig udad, når du trækker vejret ind. Maven skal bevæge sig først og mest, men der skal også være bevægelse i brystkassen - dog mindre end i maven.

  • Tjek nu, at din åndedrætsmuskel ikke kun arbejder fortil. Den er nemlig cirkelformet og arbejder også til siderne og bagtil for at stimulere rygsøjlen, rygmusklerne og organerne og at udnytte bagsiden af dine lunger. Placer begge hænders fingre som et pincetgreb omkring taljen. Placer tommelfingeren bagtil og de andre fingre fortil, og tryk fingerspidserne lidt ind i det bløde på begge sider. Slap af i skuldrene, og fokuser kun på åndedrættet og den dybe vejrtrækning.

  • Når du ånder ind, skal du kunne mærke, at dine fingre presses ud, fordi åndedrætsmusklen stempler ned. Når du ånder ud, lukker fingrene lukker sig lidt sammen igen. Vær ekstra opmærksom på, om der sker nogen bevægelse ved tommelen bagtil - det skal der. Mærk også, hvordan ribbenene følger med i bevægelsen.

  • Når du har styr på øvelsen, kan du også bruge den siddende eller stående til at tjekke, at dit åndedræt arbejder i alle retninger og skaber udvidelse både for og bag. Når du trækker vejret, skal det mærkes både fortil, bagtil og til siderne.

  • Husk din udånding, som er meget vigtig. Du skal fornemme, at brystkassen, maven og ryggen ligesom folder sig ind igen (uden kraft), så lungerne tømmes helt for luft.

Ifølge Lotte Parup bør man kun have seks-otte ind- og udåndinger i minuttet.