Lari kan sagtens arbejde trods en psykisk lidelse

25-årige Lari Ousmane har flere psykiske lidelser, men hun er alligevel eftertragtet på jobmarkedet.

Lari Ousmane er 25 år, mor til en pige fem år, og så har hun de psykiske lidelser borderline og skizotypisk sindslidelse. Og trods diagnoserne så var hun den mest eftertragtede jobansøger i tv-programmet ”Gal eller normal – til jobsamtale”.

I programmet er otte personer til en fiktiv jobsamtale med tre erhvervsledere. Fem personer har en psykisk lidelse som skizofreni, tvangstanker eller angst, mens tre af personerne ikke har psykiske lidelser.

Efter seks forskellige øvelser til jobsamtalen, så valgte erhvervslederne tre personer med psykiske lidelser som deres bedste kandidater. Og det overrasker ikke Lari Ousmane.

-Jeg er meget åben omkring min psykiske lidelse, men min diagnose overrasker tit folk. De siger som regel, at de slet ikke kan mærke det på mig, så det kan erhvervsledere vel heller ikke, siger Lari Ousmane.

Der er mange fordomme om psykisk syge

Hun meldte sig som deltager i programmet for at være med til at bryde tabuet og fordommene om folk med psykiske lidelser.

-Jo mere vi snakker om psykiske lidelser, jo bedre. Nogle folk tror, at hvis man har en psykisk lidelse, så er man helt skør og ligger i sengen 24 timer i døgnet, men mange kan sagtens passe et arbejde og fungere normalt, og det vil jeg gerne vise, siger Lari Ousmane.

Lari er stadig eftertragtet på arbejdsmarkedet

Allerede som 12-årig fik hun diagnosen borderline, der betyder, at man er følelsesmæssig ustabil. Og da hun kom i 20’erne blev hun indlagt i to måneder for skizotypisk sindslidelse.

-Det gav mig en følelse af magtløshed, og jeg syntes ikke, at jeg duede til noget, og det var svært at få humøret op. Jeg havde et tankemylder, som jeg ikke kunne glemme, siger Lari Ousmane.

I efteråret afsluttede hun to års behandling, og det fejrede hun ved at få sit nye job i konsulentvirksomheden, selv om der var flere hundrede ansøgere til stillingen.

Laris fem gode råd til andre med psykiske lidelser

  • Indse så tidligt som muligt, at du måske har et problem, og tag så skridtet og søg hjælp. Det kan give en masse støtte og behandling.

  • Husk at man kan helbrede og bearbejde de fleste psykiske lidelser. Selv når det er hårdest, så husk at man kan komme igennem.

  • Vær åben og ærlig omkring din psykiske lidelse. Man behøver ikke fortælle alle alt, men man kan få meget forståelse og positiv støtte ud af at være åben.

  • Mange med psykiske lidelser er meget dårlige, men der er også nogle, der bruger den psykiske lidelse som en undskyldning. Husk at man kan en masse ting, selv om man har en psykisk lidelse.

  • Lad være med at være flov en psykisk lidelse. Hundredtusinder af danskere har en psykisk lidelse, og det er ikke noget, som man kan gøre for.

Facebook
Twitter