Lav en to do-liste, der virker

Hvis din to do-liste bare vokser, laver du den forkert. Gør det rigtig med gode råd fra planlægningseksperten.

(© Colourbox)

De fleste af os har en. Mange af os har stor glæde af den. Men nogle af os bliver stressede af den: To do-listen - det famøse papir (eller dokument), der holder styr på alt det, vi skal. Men hvorfor skal vi overhovedet have en?

- Det skal vi heller ikke nødvendigvis. Men for mange hjælper den til at bevare overblik og fokus, øger effektiviteten og gør det nemmere at gå fra det ene til det andet. Når den fungerer, er den et fast holdepunkt, som bygger os op og giver selvværd. Vi mennesker kan jo godt lide fremdrift, vi kan lide at krydse af, siger rådgiver i personlig planlægning og forfatter til "Travle kvinders guide til mere tid", Dorthe Rindbo.

Når en to do-liste derimod ikke fungerer, sker det omvendte.

- Så ligger den bare og dræner og giver dårlig samvittighed. En to do-liste skal give ro i maven, ellers er der noget galt, understreger Dorthe Rindbo.

Så kan det være, at du begår en eller flere af følgende fejl:

Du er for optimistisk

Du skriver en masse ting på listen uden at tænke over, hvor lang tid de tager, og så kan du ikke nå det hele.

Råd: Estimer altid, hvor lang tid en ting varer, og planlæg kun 60 procent af din tid - der kommer alligevel altid noget uforudset til!

Opgaverne er for store

Det er ofte de små, nemme og hurtige punkter, der bliver streget af, mens de store og besværlige står tilbage. Vi mennesker kan bedst lide at have det nemt!

Råd: Split dine opgaver op, så listen består af små, overskuelige punkter. Så får du også mere af den gode 'kryds af'-fornemmelse.

Opgaverne er ikke specifikke

Et punkt på en to do-liste skal altid være handlingsorienteret. Hvad betyder for eksempel 'rydde op på loftet' helt konkret?

Råd: Vær specifik. Skriv 'ryd op i julekassen' eller 'smid babytøjet ud'.

Alle opgaver er kedelige

Mange hader deres lister, fordi de kun skriver pligter på. Vi tror, at vi skal yde, før vi må nyde, men det går vi døde på.

Råd: Ind med passionen. Hvem siger, at der ikke kan stå 'kys kæresten' på en to do-liste?