Line tegner virkeligheden som småbørns-mor: Det var svært at være på barsel

For Line Kjeldsen Jensen var det ikke bare fantastisk og vidunderligt, da hun gik hjemme på barsel. Men så begyndte hun at tegne sig ud af de svære følelser.

Line Kjeldsen Jensen er grafisk designer og mor til tre piger på henholdsvis 14, tre et halvt og halvandet år.

Da hun var på barsel med sit andet barn røg hun ind i noget, der mindede om en krise.

- Jeg tror, det er den der identitetskrise, som mange kvinder oplever. Når man er vant til at have et arbejde, får den bekræftelse, at der er nogen, der har brug for det, man laver, og man hver dag er ude og tale med andre mennesker - så er det et stort skift at skulle sidde hjemme og amme og skifte ble og tørre meget havregrød op fra gulvet, forklarer hun til Aftenshowet.

Lines mand, der ikke selv var på barsel, gik rundt og troede, at hans kone havde det fint derhjemme.

- Han havde nok en forventning om, at det var alle kvinders største drøm at gå derhjemme med en baby. Han sagde: 'Jeg kan ikke forstå, at du går rundt og siger så mange sure ting.' Men jeg blev lidt sur over at få skudt i skoene, at det var alle kvinders største drøm at gå derhjemme på barsel.

Lyst til at gemme sig

For sådan havde Line det absolut ikke selv. Line følte en stadig større trang til at løbe ned og gemme sig bag en busk i haven for at få fred. Hun og hendes mand fik taget hul på tabuet, og da hun skulle på barsel anden gang, talte de om, at de måtte gøre noget. Når nu de vidste, hvordan hun havde det.

- Jeg syntes jo ikke, at det er ’kun sjovt’ at gå derhjemme på barsel. Det har intet at gøre med, at jeg ikke synes, at mine børn er søde og dejlige, men der er jo alt det udenoms og alt det arbejde, der skal gøres hver dag. Hver dag begynder det hele forfra.

Så da hun var på barsel anden gang, satte hun sig for, at hun skulle have et projekt, som var så tilpas uambitiøst, at hun kunne flette det ind mellem amning og bleskift.

- Tegningerne blev mit lille bitte rum, hvor jeg kunne være mig selv i bare nogle få minutter om dagen. Målet var, at jeg skulle tegne en tegning om dagen.

Vi skal kaste lys over rollen som mor

Så hver dag en ny tegning. Et helle og en slags øjebliksbilleder over, hvordan hun har oplevet de mange forskelligrettede følelser, der er forbundet med at gå hjemme på barsel. Tegningerne har hun samlet og udgivet i bogen, 'Hver dag starter det hele forfra':

  • Lines forklaring til billedet: Vi var i sommerhus i januar, det var koldt og mørkt. Min store datter skulle konfirmeres tre-fire måneder efter, men var allerede i gang med at ville finde sko og kjole. Og så havde jeg en lille baby, der bare skreg i tre måneder, den to-årige, der lige havde lært at sige 'frost' - og så mine veninder oppe i hjørnet, jeg var forsvundet fra i den periode. (© Line Kjeldsen Jensen)
  • Forskellige opfattelser: En far, der trænger til ferie - og en mor, der trænger til at slippe af sted til sit arbejde. (© Line Kjeldsen Jensen)
  • Børn i sengen og kaos omkring sig - så kan man helt glemme, hvem man var, før man fik børn. (© Line Kjeldsen Jensen)
1 / 3

Det hjalp Line Kjeldsen Jensen at have sine fem minutter hver dag, hvor hun kunne få afløb for sine frustrationer.

Og det er vigtigt, at vi bryder tabu og får kastet lyst over den slags følelser midt i en tid med mange polerede Instagram billeder af lykkelige mødre og nuttede babyer:

- Det er vigtigt, at vi får et mere nuanceret billede af rollen som mor, og at der også bliver kastet lys over frustrationer og de svære tanker, der naturligt også følger med moderskabet, lyder en kommentar til tegningerne fra psykolog Neela Maria Sris.