LISTE Hot or not når du tager til stranden - kast dig aldrig hovedkuls i havet

Lær at svømme og lær at læse havet og vinden er blandt rådene til dig, der vil være strandløve med omtanke.

Det er sjovt at være ved stranden, men man skal samtidig have respekt for vand. (© ColourBox)

Michael Iwersen er livredder, og det er ham, der er ansvarlig for uddannelsen af de 200 livreddere, der sidder ved 35 strande og havnebade rundt i landet.

- Vi er generelt gode til at begå os ved stranden og i havet. Men kigger man på statistikken, og de situationer hvor folk er kommet i problemer ved havet, så vi faktisk er lige så gode til at begå fejl som andre nationaliteter, inklusiv tyskerne.

Så der er masser af plads til forbedring. Her er Michael Iwersens liste over de råd, du skal følge, hvis du vil være strandløve med omtanke for andre.

1

Lær at svømme

(© ColourBox)

Lær at svømme, så har du større mulighed for at få glæde af vandet og kan redde dig selv

2

Tjek vejr og vindretning

(© /colourbox.com)

Kast dig aldrig hovedkulds ud i havet. Før du skal til stranden, så sæt dig ind i forholdene på lige præcis den strand, du skal besøge. Sæt dig ind i vind- og vejrforhold. Se efter vindretningen, blæser vinden væk fra land, så er det fralandsvind, og badedyr blæser til havs. I den situation er det aldrig en god idé at tage badedyr i vandet.

3

Se på bølgerne

(© ColourBox)

Se på bølgerne, se hvor bølgerne bryder og hvor vandet strømmer hen. Det er sjovt at lege i bølgerne. Legen kan hurtigt blive alvor, hvis man bliver overrasket af strøm. I revlehuller med udstrømning gælder det om at undgå panik, svømme til siden og tilbage til land med bølgernes hjælp.

4

Tjek redningsnummeret

(© Respekt for vand)

Se efter redningsnummeret når du ankommer til stranden. Kræver en situation, at du skal ringes 1-1-2 er det godt at kunne oplyse redningsnummeret, så kan alarmcentralen nemlig lettere finde ud af hvor du er og sende hjælpen hurtigt frem. Nummeret står på et grønt skilt.

5

Find kransen

(© ColourBox)

Hvor er der redningsudstyr. Spot nærmeste redningskrans så du hurtigt kan hjælpe ved behov. Læg eventuelt vejen forbi livreddertårnet og få en snak og en malebog til ungerne. Bad sammen med andre og vær opmærksom og hjælpsomme overfor hinanden

6

Husk lige skraldet

(© ColourBox)

Det er fint at være mange samlet på stranden, men husk at rydde op efter jer. For nylig blev en lille dreng voldsomt forbrændt, fordi nogle strandgæster havde gravet sand hen over en brandvarm engangsgrill. Sandet omkring grillen bliver meget varmt, og det holder på varmen læge - så den slags skal, som alt andet skrald, altid fjernes fra stranden efter brug.

7

Sejl ikke for tæt på

På vandscooter. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Sejl aldrig din båd eller vandscooter for tæt på de badende. Det er ulovligt og kan ende fatalt. Det så vi i maj i Københavns Havn, hvor to unge amerikanske piger mistede livet, efter at være blevet påsejlet af en vandscooter, der var en del af en flok, der lå og sejlede om kap i havnen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter