Livet med demens er et nyt kapitel

Plejehjemsleder May Bjerre Eiby mener, at det kollektive had mod demens er forkert. Det er et nyt livskapitel, som vi skal lære at tackle på en ny måde. Få hendes gode råd.

May Bjerre Eiby er leder af demens-plejehjemmet, Dagmarsminde. Her er hun sammen med nogle af plejehjemmets høns i hønsegården. (Foto: Dorthe Boss Kyhn © (c) DR)

Vi hører ofte meget negative historier om demens-sygdomme. Sygdomme, som eksempelvis Alzheimers, er lagt for et kollektivt had. Men den behøver ikke at være enden på alt. Men vi skal til gengæld ændre måden, vi tænker sygdommene på – og den måde, vi behandler dem på.

Sådan mener May Bjerre Eiby, der er leder af det forholdsvis nye demens-plejehjem, Dagmarsminde, i Græsted i Nordsjælland.

Her er May Bjerre Eibys tanker og råd til pårørende til mennesker med demens-sygdomme:

  • Vær i nuet med din kære. Mennesker med demens har ikke så god en tidsfornemmelse. De er til gengæld gode til at være i nuet.

  • Bebrejd ikke dit demens-ramte familiemedlem. Negative oplevelser sætter sig meget mere end succes-oplevelser. Derfor skal man forsøge at arbejde med succeser. Fysiske aktiviteter og sport er fx gode elementer i det arbejde. Det er en succes for den demente at kunne klare at gå en tur op ad en bakke eksempelvis.

  • Man skal ikke lyve for et menneske med demens. Sørg hellere for at forklare og sæt andre aktiviteter i stedet.

  • Det ligger ikke naturligt i det samfund, vi har lever i i dag, at vi skal være omsorgsperson for vores gamle forældre og fx hjælpe dem på toilettet. De pårørende burde ikke pålægges den slags opgaver, de pårørende skal være sammen med deres familiemedlem som familie og sørge for at skabe kvalitetstid med dem.

  • Mange ting i vores liv er ikke nemme. Sygdomme gør jo, at man ikke kan leve som før, man blev ramt af sygdom. Men det er ifølge May Bjerre Eiby som om det betragtes som værende særlig slemt, når en person rammes af demens. Men det er jo det samme, hvis ens kære rammes af kræft. Så medfører det også ændrede livsvilkår, som man skal forholde sig til. Mange synes, at alt helst skal være, som det altid har været – men sådan er livet jo ikke. Livet med demens er et nyt liv, et nyt kapitel.

  • Hav ikke dårlig samvittighed over, at du i perioder ikke har så meget tid til at besøge dit familiemedlem med demens – det er bedre at være på besøg, når man ikke er stresset og har mere ro. Man vil altid have mindre dårlig samvittighed, hvis man ved, at ens syge pårørende er i trygge rammer og hænder.

Facebook
Twitter