Man kan ikke forelske sig i én, man aldrig har mødt!

Guide til netdating: Man er nødt til også at tjekke kropssprog, ånde, udseende og meget mere, før man kan forelske sig, forklarer psykologen.

Er det hele lidt for godt til at være sandt - er han for smuk og skriver han meget hurtigt "jeg elsker dig", så bør alarmklokkerne ringe. (© COLOURBOX)

Hører du til af de millioner af mennesker verden over, der netdater, så få gode råd i DR3 programmet Din Guide til Netdating, der i aften blandt andet vil guide dig uden om de mindre gode oplevelser.

Programmet, der blandt andet følger 25 mænd og kvinder i deres søgen efter en partner på netdating, er i aften med, når de håbefulde datere er på deres første dates.

- Når man netdater, så har man kun kontakt med et andet menneske på skrift. Det vil sige, at man mangler en masse informationer, som man normalt bruger til at danne sig et indtryk af et andet menneske – udseende, kropssprog, dufte…osv., forklarer psykolog Rikke Papsøe og fortsætter:

- Når du udelukkende skriver med et andet menneske, spiller din egen fantasi og dine egne forestillinger en stor rolle i det indtryk, du får af ham/hende, du skriver med.

Sæt hurtigt et møde op

Du får med andre ord hurtigt skabt et idealbillede i dit eget hoved.

- Derfor siger jeg altid til folk, at de skal ikke tro på noget som helst, før de har mødt den pågældende person, som de skriver med.

Så Rikke Papsøes første råd til netdatere er, at man så hurtigt som muligt skal sørge for at få sat et møde i stand, så man kan komme ud og møde den anden – og se ham/hende og mærke efter:

- Kan jeg lide hans/hendes udseende, eller er han snusket, lugter han ud af munden, kan jeg lide hendes kropssprog – eller ej. Ja, alt det, der gør, at du for alvor lærer et andet menneske at kende. Det kan du kun vurdere, når du møder den anden fysisk.

Husk lige alarmklokken

Det første møde skal man sætte op på et neutralt sted – en café for eksempel, hvor der er andre mennesker til stede omkring én.

Har du svært ved at få denne første og meget vigtige aftale i stand – bliver den pågældende ved med at komme med undskyldninger for ikke at kunne mødes, så skal alarmklokken i dit indre også ringe.

Rikke Papsøe forklarer:

- Hvis den anden bliver ved med at have dårlige undskyldninger for ikke at mødes, så er det som regel et klart tegn på, at han/hun ikke har rent mel i posen. Så skal du være opmærksom på, at der kan være tale om internetdating-svindel – altså at det ikke er den person, du tror, du skriver med, men en person, der har oprettet en falsk profil.

For godt til at være sandt

Der er også andre signaler, du skal være opmærksom på, hvis der kan være er tale om falske profiler:

-Hvis det hele ser for godt ud til at være sandt, så skal man også være opmærksom. For kvindernes vedkommende: Den typiske falske profil er en midaldrende mand, der er pæn og nydelig og som skriver, at han arbejder indenfor militæret eller diplomatiet. Og hvis han meget hurtigt beder dig om penge – fx på en rejse til Afrika eller lignende – så skal man helt sikkert trække sig.

- Det skal man i det hele taget gøre, hvis den anden hurtigt i processen beder om penge. Den gyldne regel er, at man skal ikke give penge til et menneske, man aldrig har mødt.

Jeg elsker dig!

For mændenes vedkommende skal man være på vagt, hvis den kvinde, du skriver med er ung og stereotyp smuk.

- De typiske falske kvindeprofiler bruger modelfotos, og personen er typisk studerende eller sygeplejerske udstationeret i et land langt væk. Man kan hurtigt ved at søge på den pågældendes foto på nettet finde ud af, om det er et billede, der er stjålet andet sted fra.

– Alarmklokkerne skal også ringe, hvis den anden meget hurtigt i jeres kommunikation skriver – jeg elsker dig eller jeg er forelsket i dig! Hvis det hele går lidt for hurtigt frem, så er der måske noget galt. Desværre lader folk sig ofte narre, fordi de netop har opbygget idealbilledet af den anden inde i deres hoved.

En farlig cocktail

Når vi går hen og forelsker os – også online – dæmpes vores kritiske sans tilsyneladende.

- De mennesker, der søger efter en partner på nettet, er ofte mennesker, der leder efter kærligheden. De ønsker at møde én, de kan forelske sig i, starte et liv med, få et parforhold op at stå, etc. Kombinationen af at være guidet af sådan et håb og ønske for fremtiden med udelukkende skriftlig kontakt til et andet menneske på nettet kan være en farlig cocktail, idet man kommer til at forelske sig i et idealbillede, der kan ligge meget langt fra virkeligheden.

- Man kan ikke sige noget generelt om de mennesker, der udnyttes – det er alle aldre, og både mænd og kvinder, men som alle har det tilfælles, at de tror på den romantiske kærlighed, forklarer psykolog Rikke Papsøe.

Din Guide til Netdating, DR 3 i aften, klokken 20.00.