Mange fodboldspillere bliver ramt af depression

Psykiske problemer er et tabu. Også i den professionelle sportsverden.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For mange ville det være en drøm at leve som professionel fodboldspiller. Men faktisk er jobbet nok noget hårdere, end de fleste tror.

Den seneste tid er flere danske professionelle fodboldspillere stået frem og har fortalt om depression.

AaB-spillerne Nicklas Helenius og Thomas Augustinussen har haft sygdommen tæt inde på livet, mens Ken Ilsø har valgt at tage en pause fra fodboldverdenen for ikke at havne i en depression.

Og en undersøgelse fra den internationale spillerforening FIF-pro viste tidligere i år, at 26 procent af de aktive fodboldspillere har oplevet angst eller depression.

Sportsfolk går alene med enormt pres

Det høje antal skyldes det enorme pres, som elitesportsfolk lever under. Det mener Arne Nielsson, der er coach for en række idrætsudøvere og selv tidligere 10-dobbelt verdensmester i kanoroning.

- Du bliver mål og vejet. Ikke kun i selve kampsituationen, men også under den daglige træning. Så det svarer til, hvis vi alle skulle står foran en fyringsrunde eller en eksamenssituation hver dag, siger Arne Nielsson til P1 Morgen.

Blandt fodboldspillere er psykiske problemer stadig et tabu ligesom så mange andre steder. Det betyder, at spillerne ikke taler meget om det enorme pres.

- Der går lidt He-Man i den, på den måde at folk vil klare sine problemer selv. Og vi ved, at det faktisk gør det modsatte, nemlig at problemerne hober sig op og kan udløse en depression, siger Arne Nielsson.

Det hjælper andre, når spillere står frem

Når flere danske spillere er stået frem nu, så skyldes det en domino-effekt.

- Det kræver som i så meget andet, at der er en, der tør bryde tavsheden, og hvis det er den rigtige, så tør de andre også følge trop, siger Arne Nielsson.

Han understreger, at der er de samme problemer i alle sportsgrene, men især i holdsport er det mere udbredt. Det skyldes, at der i de individuelle sportsgrene er mere fokus på mentaltræning, og det vil der også komme i holdsport.

- Jo flere penge, der er i en idræt, jo mere bliver der taget hånd om det. I tennis og golf er det meget mere udbredt, at man har mentalhjælpere, ligesom man har fysiske trænere. Så det er på vej, og det hjælper helt klart til, at der nu er nogle spillere, der står frem og fortæller om det, siger Arne Nielsson.

Du kan høre hele interviewet med Arne Nielsson i P1 Morgen her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk