Mange hader deres job

Mange bliver syge og triste, fordi de fortsætter på deres job, selv om de hader det.

(© Colourbox)

Hvorfor går du på arbejde? Det spørgsmål stiller DR2-programmet "Sådan er det bare" i aften. Og i programmet svarer flere åbenlyst, at de arbejder for at tjene penge til at betale deres regninger.

Men måske skulle flere også gøre det til et mål at få arbejdsglæde ud af sit job. Flere undersøgelser viser nemlig, at det er rigtigt skidt at arbejde, hvis man ikke kan lide sit job.

- Der er en gruppe på omkring 20 procent, som hader deres job og ville sige op i morgen, hvis de kunne økonomisk. Og det er bekymrende, for det er forfærdeligt at have det sådan med sit arbejde. Det er ødelæggende for både karriere, helbred og privatliv, siger Alexander Kjerulf, der er forfatter og ekspert i arbejdsglæde.

Manglende arbejdsglæde gør dig syg

Der er lavet mange undersøgelser af, hvordan vores arbejde påvirker os. Og hvis vi mangler arbejdsglæde, så går det ud over vores helbred.

Ifølge en rapport fra FN's arbejdsmarkedsorganisation, så dør omkring 2000 danskere hvert år af på grund af arbejde.

- Undersøgelser viser, at folk, der ikke kan fordrage deres arbejde og virkelig mangler arbejdsglæde, har langt større risiko for at blive syge. Og det er ret alvorlige sygdomme, som for eksempel nogle kræftformer, hjerte-kar-sygdomme, stress, depression og diabetes, siger Alexander Kjerulf.

Flertallet er glade på arbejdet

De hyppigste årsager til manglende arbejdsglæde er, hvis vi ikke kan lide vores nærmeste leder, eller hvis vi føler, at der er for meget usikkerhed, uro og travlhed på jobbet. Især i forbindelse med besparelser og fyringer.

Selv om det lyder voldsomt, at hver femte dansker ikke kan lide sit job, så er arbejdsglæden i Danmark faktisk blandt de allerhøjeste i verden.

- Så der er ingen grund til at male fanden på væggen. Vi er verdensberømte for at have en af de mest åbne kulturer på arbejdspladserne, hvilket betyder, at mange oplever frihed til at påvirke deres job. Så det går ret godt med arbejdsglæden i de fleste tilfælde, siger Alexander Kjerulf.