Mette og hendes drenge mistede mand og far: Berøringsangsten var det værste

Man skal ikke være bange for at byde sig til, når folk er i krise, fortæller Mette Bilde.

Mathias er mere udadvendt end sin tvillingebror og har valgt at fortælle omverdenden om sin oplevelser med det at miste sin far i tv-programmet "Den er til dig, far". (© DR/Made by us)

Den 14. oktober 2013 døde Mettes mand. Han fik den uhelbredelige sygdom ALS og havde været syg i tre år, da han døde.

Det ramte familien meget hårdt, da han pludselig ikke var der længere. 14-årige Mathias, hans tvillingebror Victor og deres mor, Mette, skulle til at stable en hverdag på benene uden ham. Men hvordan gør man det?

Den er til dig, far

”Den er til dig, far” er en dokumentarserie på seks afsnit, der følger Mathias på 13 år i det første år efter sin fars død.

Det er Mathias selv, der fortæller sin egen historie om sit eget liv, hvor der både er plads til savnet efter faren og til at leve videre i et helt almindeligt drengeliv.

Programmerne sendes over tre dage. To afsnit hver gang. Det er mandag den 7. marts, tirsdag den 8. marts og onsdag den 9. marts klokken 18.30 på DR Ultra.

Det handler programmet ”Den er til dig, far” på DR Ultra om. Over seks programmer følger vi Mathias i det første års tid efter faderen, Kims, død.

- Grunden til, at vi sagde ja til at lave programmerne om Mathias var, at vi havde mærket en kæmpe berøringsangst fra omgivelserne, også inden Kim døde, forklarer Mathias’ mor, Mette Bilde.

Man har stadig brug for at grine

De havde talt om derhjemme, at børnene – og hun selv – oplevede en kæmpe angst i omgivelserne for at tale med dem.

- Det er rigtig vigtigt for os at komme ud med det budskab, at selv om man har mistet og er i sorg, så har man stadig brug for at være sammen med venner og familie. Og grine. Og nogle gange også græde.

- Så jeg håber, at programmerne kan være med til at hjælpe andre i samme situation.

Man tackler sorg forskelligt

Mette Bilde fortæller, at den lille familie nu er nået dertil, hvor de har fået etableret en hverdag uden Kim.

ALS

Sygdommen ALS, amyotrofisk lateral sklerose, rammer de motoriske nerveceller i hjerne, hjernestamme og rygmarv. Patienten får tiltagende muskelsvind med svaghed i arme, ben, synke- og talebesvær.

Sygdommen er alvorlig, og de fleste patienter dør inden for fem år efter, at de har fået diagnosen. Den kan ikke behandles.

- Men der er mærkedage, hvor det er meget svært, og hvor vi er kede af det og savner ham.

- Det har også været super hårdt, fordi min sorgproces kom meget sent i gang. Jeg skulle jo tage mig af mine to tvillingedrenge, som tacklede deres sorgproces meget forskelligt. Mathias, som er med i programmet, er meget udadvendt, mens Victor er mere indadvendt.

Der blev taget hånd om børnene

Det, som har hjulpet allermest har været, at de har været tilknyttet Børn, Unge og Sorg, som er et gratis tilbud om psykologhjælp til børn, der har en alvorligt syg søskende eller forælder. Eller har mistet en forælder eller søskende.

- Det beroligede mig, at børnene havde et sted, hvor der blev taget hånd om dem, og hvor de kunne tale med en psykolog om de ting, der plagede dem. Jeg var glad for, at de havde et sted, hvor de kunne tale i fortrolighed, og hvor de kunne få hjælp til at få kanaliseret nogle af de svære ting videre til mig.

- De ville jo så nødig gøre mig ked af det, så der var mange ting, de ikke havde lyst til at sige til mig, fortæller Mette Bilde.

Aftaler med skolen

Det var også Børn, Unge og Sorg, der hjalp familien til at få lavet nogle konkrete aftaler med skolen, som ellers havde lidt svært ved at håndtere det, at de to drenge havde mistet deres far.

- Det var vigtigt, at vi fik snakket om, at det er okay både at grine og græde, når ens far er meget syg og dør.

- Og så hjalp det at få ”udpeget” en voksenkontakt på skolen, så drengene hele tiden vidste, hvem de kunne gå til, hvis det blev svært. Så de kunne få en time-out, hvor de lige kunne tale med den lærer og få lettet deres hjerter.

Mathias taler i første program med en journalist, som skal hjælpe ham med at få formuleret en artikel om tabet af hans far. Han fokuserer på, at han har manglet et frirum:

Mathias taler om at have et frirum fra døden

Tal åbent om sygdommen eller dødsfaldet

Mette Bildes bedste råd til andre, der havner i hendes svære situation er:

- Tal åbent om, hvad der foregår i hjemmet, så skolen, kammeraterne og naboerne ved det.

- Og aftal nogle spilleregler for, hvordan man taler om det, og hvordan man respekterer, når børnene ikke lige vil tale om det, uden at blive helt berøringsangst for at spørge igen. Simpelthen: Få lavet nogle helt konkrete guidelines for samværet.

Du skal gøre i stedet for at spørge

Og hvis en familie i din nære omgangskreds bliver ramt, så er Mette Bildes bedste råd, at du skal gøre i stedet for at spørge:

Det sidste, du skal gøre, er at blive væk.

Mette Bilde, enke efter Kim

- Lad være med at sige, at familien bare kan sige til, hvis de har brug for hjælp. For man ved ikke engang selv, hvad man har brug for.

- Gør noget i stedet: Lav en lege-aftale med barnet i den familie, kør over med en gryderet, slå græsset, gå forbi på besøg og tag selv kaffen med. Bare gør det i stedet for at vente på, at de beder om det.

Man kan ikke overskue at bede om hjælp, og man ved faktisk ikke selv, hvad man har brug for, siger Mette Bilde og tilføjer:

- Det sidste, du skal gøre, er at blive væk.