Mindfulness er recepten på ro og mindre stress

Den ældgamle tradition, mindfulness, er blevet uhyre populær. Den kan forbedre helbred og livskvalitet, men det kræver træning.

(© Scanpix Iris)

Du har hørt ordet mange gange: Mindfulness.

Og det er der en god grund til, for mindfulness er blevet et rigtigt modeord.

I virkeligheden betyder mindfulness bare nærvær og er ikke opfundet hverken i går eller i forgårs.

Det er en 2500 år gammel tradition, der har rødder i buddhismen.

En mindful bølge 

I disse år skyller en bølge af yoga og mindfulness ind over vores hektiske hverdag.

Flere og flere rejser eksempelvis på mindful ferie, og rejsebureauer melder om stor efterspørgsel på blandt andet den type rejse.

Men hvad er det, mindfulness kan? Det har vi spurgt Lone Fjorback, som er overlæge på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital, om.

Hun forsker i mindfulness og har også skrevet bøger om emnet. Hun er sammen med psykolog Jacob Piet hovedansvarlig for MBSR-uddannelsen ved Aarhus Universitet, som er et videnskabeligt dokumenteret program, der anvender intensiv træning i mindfulness til forbedring af helbred og livskvalitet. 

Og sidst – men ikke mindst – har Lone Fjorback selv dyrket yoga og mindfulness dagligt i 25 år.

Regulerer følelser

Hvad sker der i vores krop, når vi udøver mindfulness?

- Med mindfulness kan vi blive bedre til tre ting: At være opmærksomme her og nu, til at reducere stressniveauet i kroppen og til at regulere vores følelser, fortæller Lone Fjorback.

- At træne mindfulness kan være en hjælp, hvis man vil være mere til stede i sit liv og lære at være sammen med sig selv på en god og konstruktiv måde – også når livet er svært.

- Det er en måde at berolige sind og krop på, og en måde hvorpå man kan få en bedre kontakt til sig selv. Dermed kan man også få en bedre kontakt til andre mennesker, og det bliver nemmere at være noget for andre, fortsætter hun.

For travlt med at have travlt

Mange af os har alt for travlt. Vi styrter rundt for at gøre alt det, vi skal nå – og når vi langt om længe er færdige med dét, er vi helt udkørte.

Vi har så travlt med at have travlt, at vi undgår at mærke den smerte, som også er forbundet med at være menneske.

Og det skaber en masse problemer både for os selv og i vores relationer til andre.

- Cirka 50 procent af tiden er vi et andet sted i vores tanker. Vi drømmer om os selv i en bedre udgave, men det tager energi fra os. Når vi arbejder med mindfulness, arbejder vi med opmærksomhed. Vi koncentrerer os om et bestemt fokus, og når opmærksomheden driver et andet sted hen og bliver distraheret af vores tanker, flytter vi dem tilbage til vores fokus. På den måde opnår vi evnen til at være nærværende, fortæller Lone Fjorback.

Forvent ikke mirakler

Hvordan virker mindfulness?

- Mentalt helbred kan trænes præcist som fysisk helbred. Mindfulness er en måde at træne sig selv til et bedre mentalt helbred på. Man bliver mere robust, men mindfulness er ikke en mirakelkur.

- Det er en mentaltræning, der styrker evnen til at være nærværende og accepterende overfor sig selv og andre. Det kræver vedholdende træning som til et maratonløb, siger Lone Fjorback.