I to år så Lisbeth Andersen fra Værløse og hendes datter Christina slet ikke hinanden, efter at en konflikt havde ført til et brud.

Det var hårdt, og det pinte hende så meget, at hun via tv-programmet ”Aldrig for sent”, der blev sendt på DR1 her til aften, tog kontakt til sin datter for at prøve at genoptage kontakten.

- Jeg gav programmet en chance, fordi jeg var helt magtesløs. Jeg var sådan set klar til at gøre hvad som helst, fordi jeg savnede hende i mit liv.

Svært forhold i mange år

Lisbeths datter Christina, der er 27, fortæller, at hun i flere år op til bruddet har haft det svært med sin mor, fordi hun opfatter sin mor som styrende og kontrollerende. Siden hun flyttede hjemmefra som 17-årig har forholdet mellem mor og datter været rigtig svært og præget af mange konflikter.

- Jeg havde ikke lyst til at ses med hende, for vi blev altid uvenner, når vi sås. Jeg havde altid følelsen af, at jeg skulle være udglatteren, der skulle sørge for, at vi havde det hyggeligt.

- Hele min barndom har jeg faktisk været bange for, at hun blev ked af det eller vred, for det kunne nemt gå ud over os andre.

Et af problemerne har gennem barndommen været, ifølge Christina, at Lisbeth har behandlet hende som en veninde og ikke som en datter. En, hun delte bekymringer, problemer og tanker med, som man normalt ville dele med en veninde.

I programmet "Aldrig for sent" mødes Lisbeth og Christina på neutral grund med familiepsykolog Ulla Dyrløv for at få talt ud om nogle af de problemer, der har været i deres forhold:

Lisbeth og Christina i Aldrig for sent

Psykologen: Forældrene har ansvaret

Problematikken omkring venskab kontra mor-datter- forhold er ifølge familiepsykolog Ulla Dyrløv, der medvirker som mægler i programmet, hele kernen i konflikten mellem dem.

Aldrig for sent

Har du og et familiemedlem mistet kontakten på grund af en svær konflikt? Familiepsykolog Ulla Dyrløv kan måske hjælpe jer i en ny episode af "Aldrig for sent".

Kontakt redaktionen bag programmerne for en uforpligtende og fortrolig samtale om din situation og mulighederne i programmet.

Læs mere her

- I relationen mellem forældre og børn er vi ikke jævnbyrdige. Vi er ligeværdige, men ikke jævnbyrdige, det er forældrene, der skal tage ansvaret.

- Så når man begynder at etablere en jævnbyrdig relation, så får børnene et ansvar, de ikke kan bære. Men de vil forsøge at bære det.

Christina bryder endeligt med sin mor efter en julefrokost med familien, i 2015, hvor der opstår en stor konflikt. Hun vil ikke se sin mor og holder sig i to år efter julefrokosten helt væk.

Nu bor hun sammen med sin kæreste Rasmus, og selv om hendes egen første indskydelse var at takke nej til invitationen til at medvirke i tv-programmet, så var det faktisk ham, der tilskyndede hende til at give det en chance.

I slutningen af programmet skal Christina læse et brev højt for sin mor, hvor hun fortæller hende, om hun vil give forholdet mellem dem en ny chance, eller om hun ikke vil:

Christina læser sit brev op for Lisbeth

Christina vælger at give det en fornyet chance, men i små doser. Og mor og datter har da også set hinanden et par gange, siden optagelserne sluttede i februar:

- Senest så vi hinanden i sidste uge, hvor min mor og far kom på besøg hos mig og Rasmus for at se, hvordan vi bor.

Lisbeth og Christina er enige om, at de nu har startet en lang proces med at finde hinanden igen, det er ikke noget, der sker på et øjeblik. Og de er også enige om, at det var afgørende, at Lisbeth tog fat i ”Aldrig for sent”.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg tog det skridt at kontakte det tv-program, for vi havde ikke kunnet gøre det alene, siger Lisbeth.

Det er Christina helt enig i. Hun er også glad for, at de fik en ny chance.

- Problemet i min mors og mit forhold er, at vi ikke kan finde ud af at kommunikere med hinanden. Vi får ikke snakket om de ting, der er galt, og når vi gør, så kan vi slet ikke genkende hinandens oplevelse af situationen eller hinandens synspunkt.

- Så vi havde helt sikkert ikke kunnet klare at finde hinanden igen uden hjælp fra psykologen i programmet.