Motion, livsglæde og venner giver en god alderdom

Det fysiske helbred skal gå hånd i hånd med det sociale og mentale helbred.

En rask gåtur med en god ven er en af de ting, der kan være med til at give en god alderdom. (© Getty Images)

Vores gennemsnitlige alder stiger, og derfor er der et øget fokus på, hvordan man får en god alderdom.

- Livet skal helst være godt og fyldt med glæde uanset ens alder. Og derfor er det vigtigt at se på, hvordan vi får flere gode år i vores stadig længere liv, siger lektor Astrid Pernille Jespersen fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Så hvordan får man så en god alderdom?

For det første skal man gøre sig klart, at ældre er lige så forskellige fra hinanden som yngre er.

- Mange har den fejlagtige opfattelse, at fordi man over 70 år, så er man ens. Så opskriften på den gode alderdom kan være meget individuel, siger Astrid Pernille Jespersen.

Når det er sagt, så anbefaler Astrid Pernille Jespersen, at man har fokus på tre områder: Vores opfattelse af alder, vores fysiske tilstand og vores sociale og mentale velbefindende:

1) Opfat livet som ældre som sjovt

Generelt så synes Astrid Pernille Jespersen, at vi har et lidt for negativt billede af alderdom.

- Der er en tendens til, at vi kulturelt ser på alder som en trappe. Et klassisk og stadig dominerende billede er, at vi starter på nederste trin som nyfødt, og så bliver livet bedre og bedre, indtil vi peaker som 50-årige, og så går det blot ned af bakke derfra, siger Astrid Pernille Jespersen.

Her kan du se en ældre tegning af den såkaldte alderstrappe.

(© Det Kgl. Bibliotek)

I stedet mener hun, at vi skal betragte livet som et bølget livsforløb.

- Selvfølgelig kan man have kriser som ældre, men det kan man også som yngre og midaldrende. Ligesom man kan have rigtig gode perioder i alle aldre, siger Astrid Pernille Jespersen.

2) Kroppen skal kunne klare hverdagen

Et andet vigtigt element i en god alderdom er at være rask og rørig og kunne klare sig selv.

Det kræver muskler og god fysik, at kunne blive ved med at tage trapperne, bære indkøbsposer og så videre.

- Rigtig mange er faktisk sunde borgere, der følger anbefalingerne om at droppe tobak, drikke mindre alkohol, motionere mere og spise sundt. Modsat ser vi dog også stigende problemer med fedme, stress og søvnproblemer, siger Astrid Pernille Jespersen.

Og så må man også erkende, at man ikke kan kontrollere alt.

- Man kan være hamrende uheldig at falde på fortovet og brække hoften og få ødelagt sin mobilitet. Men jo stærkere vores krop er, jo større chance for en god alderdom har vi generelt, siger Astrid Pernille Jespersen.

3) Venner og indhold giver lange liv

At være i fysisk topform er dog ikke nok. For at få en god alderdom er det meget vigtigt, at man ikke føler sig ensom og isoleret.

- Vi ved, at et godt social netværk ikke blot giver bedre livskvalitet, men også forlænger livet. Det kan både være venner, familie eller en klub eller aktivitetscenter, siger Astrid Pernille Jespersen.

Det kan også være følelsen af stadig at bidrage med noget.

- For nogen kan det være at blive længe på arbejdsmarkedet. For andre kan det være at hjælpe til med at passe børnebørn eller lave frivilligt arbejde i en lokal forening, siger Astrid Pernille Jespersen.

Du kan se mere om sund aldring i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.