Hvorfor er det, at et værested for unge hjemløse har brug for en scene og musikudstyr?

Det var min første tanke, da jeg så programmet 'Nærradiofonien' i tirsdags. Men Eva Riedel, der er stifter af og formand for værestedet Hellebro for unge hjemløse mellem 18 og 29 år, har en ganske god forklaring:

De fleste børn i Danmark vokser op med en bevidsthed om, at de er unikke, værdifulde og hører til et sted. De bliver set og hørt af forældre og lærere, og de hører til hos deres familie.

Nærradiofonien

Hen over sommeren har en campingvogn, omdannet til en mobil radiostation med værterne Mads Steffensen og Jakob Riising, besøgt nogle af de miljøer, der ikke så ofte er fokus på.

Første program blev lavet på epilepsihospitalet Filadelfia ved Dianalund. Andet program på Rigshospitalet. Tredje program blev sendt på den kristne Å-festival. Og fjerde program fra Hellebro.

Se programmet på dr.dk/tv

Sådan er det ikke for de fleste unge hjemløse. De føler sig ikke set og hørt, og de føler sig som udgangspunkt ikke værdifulde.

Men det finder de i musikken og lyrikken, fortæller Eva Riedel.

- Mange af dem har haft en frygtelig barndom, og alligevel så udtrykker de sig så fint og autentisk i musik og digte. Og man tænker, hvor kommer det fra?

- For dem handler det om at blive set, som den de er. At blive accepteret som den, de er: ”Jeg er ikke kun hjemløshed, jeg er et rigtigt menneske”.

DR1-programmet Nærradiofonien sendte i tirsdags fra Hellebro. Og her optrådte flere af de unge med deres egen musik og deres egne digte. Blandt andet i klippet her, hvor Young Writers optræder med nummeret "Gadebarn":

Nærradiofonien på besøg hos Hellebro

Sangen ”Gadebarn” var de unges italesættelse af, hvor vigtigt det er at høre til et sted, fortæller Eva Riedel:

- Det er det, de kommer tilbage til. Uden Hellebro var vi alene i verden, siger de. Mange af dem bliver jo ved med at komme her, selv om de både kommer i skole og får en bolig. Her hører de til, her er der nogen, der har deres ryg.

Scene og musikudstyr er en prioritet

På Hellebro ser de det som et vigtigt element, at de unge hjemløse får mulighed for at udfolde deres musikalske kreativitet. Værestedet er netop i sommer flyttet fra Ellebjerg til Grønttorvet i Valby.

Og den scene, der var på det gamle Hellebro, som de unge brugte til at synge, rappe, danse og lytte, er naturligvis flyttet med.

Når de laver musik, så giver det dem en mulighed for at træde i karakter.

eva riedel

- Jeg arbejder også lige i øjeblikket på at skaffe noget udstyr til dem, så de kan optage også. Jeg håber, at jeg kan få lidt aflagt udstyr rundt omkring, siger Eva Riedel.

- For når de laver musik, så giver det dem en mulighed for at træde i karakter. Så kan de udtrykke sig autentisk, se og blive set, rose og blive rost og italesætte sig selv og hinanden som noget værdifuldt. For de her unge mennesker, de føler sig generelt ikke værdifulde.

Her er ingen ofre

Hellebro er åbent mandag-torsdag fra klokken 13-20, og her kan de unge hjemløse få gratis mad og gratis bad, adgang til sundhedsklinik, tøjvask og mobilopladning og ikke mindst et ståsted og fred for bander og misbrug.

Og så kan de få hjælp til at komme videre i bolig, job eller skole.

Der er ikke nogen, der er synd for på Hellebro. Det taler vi ikke om.

eva riedel

- Der er ikke nogen, der er synd for på Hellebro. Det taler vi ikke om. Uanset hvilken lortebagage du kommer med, så laver vi ingen sammenligninger mellem, hvem der har været udsat for mest uretfærdighed her i livet. Der er ingen energi i offer-rollen, siger Eva Riedel.

- Vi har en opgave i at fortælle dem, at de er perfekte, som de er, og så hjælpe dem med at komme i skole eller hvad de nu har brug for. Hvis de vælger at tage ansvar for deres eget liv, så vil vi gøre alt for at hjælpe dem. Når de ikke bliver mødt med, at ”nå, du er bare en hjemløs”, så åbner det potentiale i alle mennesker.

Juleønsker og julesang

På Hellebro kan man også fejre julen, fortæller Eva Riedel. Og hvis man kaster et blik på de ønskelister, som de unge hjemløse skriver, så siger det næsten alt om, hvad det er, de savner i livet.

- De ønsker sig mere tid med de voksne, ture ud af huset og længere åbningstid om fredagen, så de kan holde filmaftener med popcorn. Det er familieværdierne, de søger.

Sidste jul havde de unge i hemmelighed skrevet, indspillet og optaget en musikvideo om Hellebro til Eva og de andre, der holder værestedet kørende.

- Den er bare så rørende, og hvis der er en dag, hvor jeg synes, det hele går ad h. til, og der er al for megen modgang, så finder jeg bare den frem. Så fælder jeg en tåre, og så finder jeg kræfterne til at kæmpe videre.

Se med her: