Når det højeste ønske er at tabe sig: Mød fem børn, der kæmper mod kiloene

Lukas, Laura, Valdemar, Gudmund og Kristine kommer fra forskellige hjem fra hele Danmark. Men alle drømmer om et slankere og sundere liv.

11-årige Kristine elsker sodavand. 14-årige Gudmund ligger foran en skærm mindst seks timer om dagen, og Lukas fra Horsens går tit i slikskabet efter en lang skoledag.

Det er nogle af de børn og unge, du kan møde i den nye sæson af "Generation XL", en faktareportage om overvægtige børn og unge.

Kontant men kærlig behandling

I et år følger vi Laura, Lukas, Kristine, Valdemar og Gudmund. De skal sige farvel til alt det, de elsker og goddag til en ny og sundere livsstil.

De fem bliver nemlig behandlet ud fra Holbæk-metoden, som er en skræddersyet plan til barn og familie. Planen indeholder punkter om alt fra søvn, skolegang, spisevaner til kammerater og computerspil.

Det er børnelæge Jens-Christian Holm, der har udviklet metoden. Han og Enheden for Overvægtige Børn og Unge i Holbæk har gennem årene hjulpet tusindvis af børn og unge med at tabe sig.

Men Jens-Christian Holms metoder er kontante.

Mor og far skal ind i kampen

I Enheden for Overvægtige Børn og Unge ser man overvægt som en sygdom, selvom Sundhedsstyrelsen ikke anerkender den opfattelse. Det er en sygdom, som skal behandles hver dag, hver uge, hver måned – resten af livet.

Hvis børnene skal tabe sig, så kræver det, at forældrene opdrager klart og kæmper med.

- Det er virkelig vigtigt, at forældre til overvægtige børn forstår deres forældrerolle. Det handler ikke kun om kost og motion. Det handler om, at forældrene tager de rigtige valg for barnet, så det får de bedste vilkår for at udvikle sig, siger Jens-Christian Holm og fortsætter:

- Og overvægt er ikke trivsel, sundhed og udvikling. Overvægt er sygdom, lidelse og nederlag, og det skal forældrene drage omsorg for, siger han.

Klik eller swipe igennem galleriet for at møde de fem børn og unge.

Du kan se Generation XL hver tirsdag klokken 20.45 eller her på DR TV.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter