Når sommeren påvirker dit humør

Nogle mennesker får depression om sommeren, fordi vi har har så store ambitioner for den.

(© COLOURBOX)

Fuglene synger, folk smiler, nætterne er lyse, dagene lange. Det kan man da kun blive i godt humør af, eller hvad? Ikke altid.

Den årstidsbestemte depression ikke nemlig kun et vinterfænomen - for nogle mennesker rammer den i stedet om sommeren. Og det hænger ofte sammen med, at vi har så høje forventninger til os selv og den lyse tid.

Høje ambitioner- Depression er et begreb som dækker over mange tilstande. Fra skuffelse og tristhed til deciderede anfald. Vedvarende tristhed, træthed, smerter, manglende appetit og lyst til at stå op og tage fat på dagens udfordringer, er tegn på at der er noget alvorligt på færde, siger psykoterapeut Terje Nordberg.

Skuffede forventningerUdover depressioner af genetisk eller klinisk karakter kan sommerens depression komme, hvis der ikke er overensstemmelse mellem, hvad vi oplever, og hvad vi gerne vil opleve. Hvis du forventer glæde, lethed, ro, blå himmel og medvind, men føler stress, tunghed og tristesse, vil den manglende kongruens påvirke dig.

Vær realistiskDerfor er det godt at gøre op med dig selv, hvad der er realistisk for dig at få ud af din sommer.

- Vi vil så meget og har ambitioner om at skulle bruge sommeren til at det hele. Det kan være svært at leve op til egne forventninger, og det kan vel fremkalde en vis skuffelse. Og det kan - afhængigt af den psykiske tilstand iøvrigt - føre til en depressiv tilstand, siger Terje Nordberg.

En god snak kan hjælpeEn typisk sommerdepression vil du kunne mærke, hvis du ser alting negativt og føler, at alt er en udfordring. Oftest vil den heldigvis være hurtigere overstået end vinterdepressionen, selvom de føles lige stærke.

- For nogen hjælper en god snak, for andre er det vigtigt at tage en tur til lægen eller psykologen, anbefaler Terje Nordberg.

Hver femte dansker rammesHvor mange der rammes af sommerdepressioner kan ikke siges præcist, men det er færre end vinterdepressionerne. Tal fra Sygeforsikring Danmark anslår, at hver femte dansker på et givent tidspunkt i deres liv vil få en depression.

Facebook
Twitter