Ni typiske symptomer på spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er en række forskellige psykiske lidelser med nogle fælles symptomer.

(© Colourbox)

Der er stor forskel på symptomerne på forskellige spiseforstyrrelser som eksempelvis anoreksi og bulimi.

Men der er nogle fælles symptomer på spiseforstyrrelser, som ofte går igen på tværs af de forskellige spiseforstyrrelser.

LMS - Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade har lavet en liste over de ni mest typiske symptomer. Vær dog opmærksom på, at symptomerne også kan ses ved andre lidelser, og derfor ikke i sig selv er ensbetydende med, at man har en spiseforstyrrelser.

1. Spiser alene

Personen begynder at undgå spisesituationer og/eller ønsker at spise alene, på sit værelse eller på andre tidspunkter end resten af familien.

2. Ekstremt fokus på mad

Personen bliver ekstremt optaget af mad. Det kan fx medføre en indgående interesse for madopskrifter, måltider, kalorieindhold og madlavning.

3. Ekstrem sportsudøvelse

Personen begynder at dyrke sport i et voldsomt omfang og uden at det synes at være forbundet med lyst på nogen måde. Sportsudøvelsen kan få en nærmest tvangsagtig karakter for personen.

4. Fysiske signaler

Blandt de mange fysiske tegn ses bl.a. forstoppelse, mavepine, hovedpine og svimmelhed. Du kan læse mere om de fysiske tegn under de enkelte spiseforstyrrelser lmsspiseforstyrrelser.dk.

5. Skjuler kroppen

Personen vil som regel altid have en undskyldning for ikke at deltage i gymnastik, svømning, strandture eller andet, hvor kroppens fysiske tilstand afsløres.

6. Isolation

Personen synes ikke at trives i de sociale sammenhænge, hun eller han indgår i, men trækker sig derimod tilbage, undgår sociale arrangementer og isolerer sig i sin egen verden.

7. Rastløshed og humørsvingninger

Personen har svært ved at samle sig om en opgave eller en aktivitet på grund af manglende koncentration og rastløshed. Han eller hun kan samtidig have svært ved at blive i en situation længere tid ad gangen og opleve søvnforstyrrelser.

8. Humørsvingninger

Personen virker til at opleve store og hyppige humørsvingninger, hvor humøret kan svinge fra det nærmest depressive til uforbeholden glæde.

9. Lavt selvværd

Personen virker til at have et meget lavt selvværd, hvilket fx kan komme til udtryk ved, at hun eller han ikke ser sig selv som vigtig eller værdifuld som menneske og ved at hun eller han konstant søger at gøre andre mennesker tilpas frem for sig selv.

Kilde: lmsspiseforstyrrelser.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter