Ninette er alenemor og alkoholiker: Den lille har været nødt til at passe på mig

Den yngste datter er i familiepleje, mens 45-årige Ninette fra Slagelse kæmper en hård kamp for at komme ud af et årelangt misbrug.

Ninette drikker for meget til, at hun selv kan passe sin mindste datter, Manja. - Jeg måtte sende hende i familiepleje, så hun kunne få nogle faste rammer og strukturer, siger Ninette i klippet her fra DR1-serien ’Tro, Håb og Alkohol’. Klik på play.

15-20 genstande. Mest øl og vin, men også stærkere alkohol.

Så meget fik Ninette hældt indenbords på én dag, da hendes druk toppede i 2011. Det var vel at mærke efter en fuld arbejdsdag i Netto.

Ninette drak ikke på jobbet, men først når hun kom hjem til skiftende boliger i Slagelse, hvor døtrene ventede.

- Jeg startede med noget vin eller øl, så jeg lige kunne mande mig op til at komme ud og få lavet aftensmad til ungerne, siger hun.

Ninette er hovedpersonen i dokumentarserien 'Tro, Håb og Alkohol', der bliver sendt første gang i aften. Her følger DR seks hjemløse, der alle kæmper mod et alkoholmisbrug på et Blå Kors-hjem i Taastrup ved København.

LSD og amfetamin i USA

Ninettes misbrug tog for alvor fart i 2009, da hendes mormor døde, men fundamentet til misbruget blev lagt langt tidligere for den nu 45-årige mor til to døtre på henholdsvis 14 og 23 år.

- Når jeg tænker over det, så har jeg haft et behov for at flygte tidligt, siger Ninette.

Det gjorde hun bogstaveligt talt, da hun som 16-årig tog til Denver for at være au pair. Inden afrejsen havde Ninette fået smag for alkohol og var ifølge eget udsagn en meget sprælsk pige, der havde brug for "et eller andet".

I Denver mødte hun på en druktur en gruppe unge, der introducerede hende for amfetamin og LSD.

Det blev til i alt tre besøg i USA. Ninette lod stofferne blive på den anden side af Atlanten, men skruede til gengæld op for alkoholforbruget, da hun kom hjem til Danmark.

- Jeg var ung, og fest og alkohol hang sammen. Det var egentlig ikke, fordi jeg færdedes i et misbrugsmiljø, og de fleste af dem, jeg rendte sammen med herhjemme, har normale liv i dag, siger Ninette.

Hun fortæller, at hun har holdt sig fra alkohol under sine graviditeter, men at hun drak gennem børnenes opvækst. Først var det til fester, men senere drak hun alene derhjemme efter fyraften.

- Det var først, da jeg kom op i 30'erne, jeg tænkte, at jeg havde et misbrug.

Den yngste datter slukkede lysene

Ninette forsøgte trods det tiltagende alkoholforbrug at give døtrene et hjem, hvor der blev gjort rent og lavet mad, og de levede ifølge Ninette et rimelig almindeligt liv.

Men de store mængder alkohol har haft konsekvenser, er hun ikke selv i tvivl om.

- Mine børn har været vidner til mit misbrug i mange år, og de har forsøgt at passe på mig. De har lidt under det. Og det har gjort frygteligt ondt på dem - det er jeg da helt overbevist om, og det har de også sagt, fortæller Ninette.

- Der er et stort spring (aldersmæssigt, red.) mellem mine børn, så de har passet på hinanden. Og jeg ved da, at den lille har været nødt til at passe på mig, fortsætter hun.

Det har Manja helt konkret gjort ved at slukke lysene og rydde op efter sin mor, når hun var dejset om af druk.

- Den mindste har fortalt mig, hvordan jeg er faldet i søvn i min brandert foran fjernsynet, hvor hun har forsøgt at slæbe mig op i seng, husker Ninette.

Fundamentet forsvandt

Ninette har aldrig haft et længerevarende forhold til en mand, og forholdet til forældrene har ikke været godt. Derfor faldt hendes verden sammen for syv år siden, da mormoren døde.

- Hun var fundamentet i mit liv. Hun boede i Assentoft ved Randers, hvor jeg tog over med pigerne. Det var min base, og det var der, jeg stressede af, siger Ninette, der i stedet forsøgte at stresse af ved at drikke mere.

- Det har været en afledningsmanøvre. Jeg har været ensom, selv om jeg har haft børn. Jeg har manglet en kæreste, og så har jeg drukket for at føle mig tilpas.

For fem år siden blev drikkeriet for meget, og Ninette begyndte i behandling på et misbrugscenter i Slagelse.

Hun havde ædru perioder, men faldt hele tiden tilbage i misbruget, og i december sidste år tjekkede hun ind på Blå Kors’ hjem for hjemløse misbrugere. Her kæmper hun nu for at holde sig fra flasken.

Datteren Manja er i familiepleje og har været det siden marts 2015. Hun kommer på besøg hos Ninette en weekend hver måned.

- Jeg har ikke misrøgtet hende eller noget, men det er jo ikke sjovt at vokse op med en psykisk ustabil mor. Så længe jeg ikke har styr på mit liv, så er det fint sådan her, siger Ninette.

Første afsnit af 'Tro, Håb og Alkohol' bliver sendt torsdag 15. september klokken 20.30 på DR1.

Facebook
Twitter