Nu skal du igen administrere din tid

Hvem sidder der bag skærmen? Det gør du, og du er tilbage på job efter sommerferie! Så nu skal hverdagene igen planlægges.

Så kører hverdags-bussen igen - og du skal med, selvom du sikkert allerede nu savner feriens frihed og energi. (© Getty Images)

Sidder du netop foran skærmen og er uendelig træt.

Og drømmer du dig lige nu tilbage til ferien: De lange dasedage ved stranden, kølig vin i aftensolen og spontane aftener med hyggesnak og fest med venner og familie?

Og nu sidder du her så igen. Hverdagen har indfundet sig, og du tænker uvilkårligt: Kan jeg på nogen måde indfange noget af sommerferien i min dagligdag – og hvordan bærer jeg mig ad med at få noget af sommerens energi med mig ind i hverdagsrutinerne?

- Det er jo svært, for ferie er ferie – og her har vi overskud og energi til netop at være spontane og kan sidde længe op i lune sommeraftener. Det kan man ganske enkelt ikke i en travl hver dag. Sådan er det bare, og man skal først og fremmest ikke dunke sig selv oven i hovedet med, at øøv, hvorfor kan jeg længere ikke overkomme de samme ting som i ferien, kommenterer erhvervspsykolog Majken Matzau.

- Jeg har det selv sådan, at når det er hverdag, så bliver jeg også nødt til at administrere min energi. Har jeg arbejdet hele ugen, jamen så ved jeg erfaringsmæssigt, at så har jeg ikke energi til middagssammenkomster med venner og familie fredag aften. Det ved jeg, så fredag aften skal ikke fyldes med alt muligt.

Vær på forkant

Ifølge Majken Matzau handler det i høj grad om at være på forkant. Helst et par dage foran i sin hverdag, så man hele tiden er opmærksom på, hvad der skal ske de kommende dage:

- Tænk frem, vær opmærksom på, hvad der skal ske og hvor meget energi, det vil kræve af dig – og planlæg så restitutionstid ud fra det.

- Jeg oplever så mange stressramte, der, når de kommer til mig, lister alt det op, de skal nå ved siden af deres daglige arbejde – middage, sport, familiesammenkomster osv. – de har så meget i deres dagligdag, at de aldrig nogensinde sætter tid af til at lave ingenting. Der er aldrig sat tid af til, at de kan ligge i hængekøjen og slappe helt af.

Vigtig alene-tid

Majken Matzau plotter altid selv tid ind til at lave ingenting i sin hverdag.

- Og jeg mener virkelig, at i den tid skal jeg ikke lave noget som helst – ikke noget med at der lige skal holdes et middagsselskab, dyrkes motion eller noget med, at der er et plankeværk, der skal repareres – så skal jeg have alene-tid, lægge mig i sofaen, se en film, læse i en god bog – eller bare kigge ud i luften.

- Jeg mener, det er meget vigtigt for os mennesker, at vi har alene-tid. Det er her, vi kan mærke os selv, i stedet for vores relationer. Og da især, hvis mennesker er stressede. Alene-tiden og vores søvn er to meget vigtige faktorer for vores velbefindende, forklarer Majken Matzau.