Ny dansk forskning: Såkaldte 'lykkepiller' virker ikke mod depression

SSRI-præparater, populært kaldet lykkepiller, har kraftige bivirkninger og virker sjældent på depression. Det viser stort dansk forskningsprojekt.

Den første samlede undersøgelse af forskningen i lykkepiller, viser at de kun sjældent virker mod depression.

SSRI-præparater har ikke nogen målelig gavnlig effekt på depression. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt fra Copenhagen Trial Unit, der laver klinisk forskning på Rigshospitalet.

Forskningsleder Christian Gluud og overlæge Janus Christian Jakobsen har lavet et helt nyt og samlet overblik over alle kliniske forsøg på området, og konklusionen er klar. Pillerne virker ikke, forklarer Janus Christian Jakobsen.

- Tidligere troede man, at den medicinske behandling ikke havde effekt på mild depression, men virkede godt på sværere depressioner. Intet tyder på, at det er korrekt, forklarer han.

- Tvært imod øger præparaterne risikoen for alvorlige bivirkninger som selvmord og hospitalsindlæggelser.

Virker måske på nogen

Han understreger dog, at enkelte patienter godt kan have mærket en gavnlig effekt - men det vil være et fåtal:

- Man skal huske, at sådanne undersøgelser er en gennemsnitlig effekt, så man kan ikke udelukke, at nogen har eller har haft gavn af dem. Men når der netop er tale om et gennemsnit, så vil der – hvis der er nogen, der virker godt for – også være en del, hvor det slet ingen virkning har. Ellers lander man ikke på et gennemsnit på nul.

Depression er svært at forske i, fordi symptomerne er så diffuse - derfor er det ekstra vigtigt, at man får sammenstillet al den forskning, der er, som er det forskerne har gjort her. For det giver et ret tydeligt billede, forklarer Janus Christian Jakobsen.

- Der er mange af den her slags eksempler, hvor vi troede at det var gavnligt for patienterne, men hvor det ikke har været ordentligt undersøgt. Hvis man tager en pille og har det bedre dagen efter, så tror vi jo, at det er pillens skyld.

- Symptomer – især på depression, svinger utroligt meget op og ned. Og så bliver man narret som patient, og man bliver narret som læge, og tror at det virker. Og den eneste måde at afklare det på, er at lave den her systematiske litteraturoversigt, som vi har lavet. Og her er der ikke så meget slinger i valsen. Det er ret robuste resultater.

Må ikke stoppe behandlingen

Hvis man lige nu tager SSRI-præparater, så må man dog under ingen omstændigheder stoppe behandlingen, understreger Janus Christian Jakobsen.

- Vores resultater siger noget om, hvorvidt du overhovedet skal starte på den her behandling. Man må ikke bare stoppe, hvis man er i behandling. Der skal man snakke med sin læge.