Nyt studie: Folk, der køber sig til mere tid, er mere lykkelige

En stor canadisk undersøgelse viser, at man skal købe sig til mere tid, frem for flere ting, hvis man vil højne sin livskvalitet.

Folk, der køber sig fra de sure pligter, lider i mindre grad af 'tids-stress'. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

De fleste kender nok den lykkelige fornemmelse af at have fået en ting, man virkelig har ønsket sig. Men faktisk skal man i højere grad bruge sine penge på at købe sig til mere tid, hvis man generelt vil være mere tilfreds i livet.

Et stort canadisk forsknings-projekt viser nemlig, at folk, der køber sig fra for eksempel rengøring og madlavning, generelt er lykkeligere end dem, der ikke gør.

- I en række underøgelser har vi fundet ud af, at folk, der bruger penge til at købe mere tid til sig selv, er gladere og har en højere grad af tilfredshed med deres liv, forklarer professor i psykologi på University of British Columbia i Canada, Elizabeth Dunn til BBC.

I takt med, at velstanden generelt stiger mange steder, så oplever mange mennesker en form for tids-stress, - altså en fornemmelse af, at der er mangel på tid, skriver forskerne. Og den stress giver generelt dårligere livskvalitet.

Så ved at købe sig fra hverdagens pligter, kan man altså reducere følelsen af, at der ikke er tid nok i hverdagen, og dermed løfte sin livskvalitet.

Over 6000 adspurgte

Forskerne spurgte i gennem syv undersøgelser flere end 6000 mennesker i USA, Canada, Danmark og Holland, om - og hvor mange penge, de brugte på at købe sig til hjælp for eksempel i hjemmet. Og de, der brugte penge på at købe sig til hjælp, følte sig generelt mindre stressede.

Undervejs i forsøget bad forskerne derudover en gruppe mennesker i Canada om at bruge 40 dollars over to weekender. Den ene weekend skulle de købe ting for pengene, og den næste skulle de bruge pengene på at købe sig tid.

Efter hver weekend undersøgte man, hvor positivt deltagerne opfattede dagene, og igen viste det, at de generelt følte sig mindre stressede og mere positive efter de weekender, hvor de havde købt sig til mere tid.