Mindfulness er blevet meget populært de senere år, og meget tyder på, at det kan hjælpe med at reducere stress, angst og depression.
For Peter Geisling og Nola Grace Gaardmand, der er værter på Sundhedsmagasinet, er det en blandet oplevelse at prøve kræfter med det intensive kursus i mindfulness.
Her skal de meditere i fem timer hver dag, men også spise i stilhed med en gruppe fremmede mennesker.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a7da1446187a415f0aeb1b2
Nola kæmper med tankeflugten under den timelange meditation, men elsker samtidig stilheden i de mange timer. Peter har ikke svært ved at finde ro, men han oplever at han får den samme ro, når han er ude i naturen og fisker.
Du kan høre, hvordan de hver især har oplevet stilhedsopholdet i videoen øverst i artiklen.
Tusind år på bagen
Mindfulness handler om at være til stede i nuet og har rødder i den buddhistiske meditation, der har tusindvis af år på bagen. Men særligt det seneste årti er det vokset frem herhjemme.
Alene i Århus er antallet af mindfullness-instruktører, vokset fra 83 til 144 på tre år, viser en optælling fra 2015.
Flere store virksomheder og kommuner sender i dag deres ansatte på kurser i meditation, og i det seneste satspuljeforlig afsatte regeringen 12,5 million kroner til at uddanne professionelle i mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR).
To programmer
Der findes to veldokumenterede træningsprogrammer inden for mindfulness - den ene er rettet mod stress og hedder mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR), og den anden - rettet mod depression - kaldes mindfulnessbaseret kognitiv terapi (MBKT).
Begge programmer varer otte uger og anvendes på flere hundrede klinikker verden over.
Forskningen viser, at især sidstnævnte ser ud til at forhindre, at folk med en lang række depressioner, får tilbagefald. Men der forskes fortsat i mindfulness mange steder.
Er stress den enkeltes ansvar?
Men der er også kritikere i forhold til mindfulness. Stressforsker Einar Baldursson mener, at man med mindfulness gør stress til den enkeltes ansvar i stedet for at se på det omkringliggende miljø og samfundet i det hele taget.
En anden kritik lyder på, at man overdriver effekten af mindfulness, og at det ikke virker for alle.
Lone Overby Fjordback er speciallæge i psykiatri og leder af Dansk Center for Mindfulness ved Århus Universitet. Hun har viet sit arbejdsliv til forskning i mindfulness, som hun gerne så som et tilbud til alle patienter med ondt i livet.
Hun forklarer mindfulness sådan her:
- Det er hele tiden at være opmærksom på, hvor er jeg lige nu. Hvor er min krop henne? Det er en metode til at opdage det.
Få nærvær
Hun mener, at mindfulness er en måde at få styr på tankerne på og få et nærvær i sit liv.
- Den måde vi tænker på, kan være sådan, at vi lever livet uden at være med i det. Vi går og tænker over, hvad gik der galt, hvorfor gjorde jeg ikke – eller frygte fremtiden og hvad nu hvis. Og så gik der lige et år mere – og hvor var jeg? Mindfulness er en metode til at vågne op til det liv, der er lige nu.
Vil du selv prøve?
- •
Man kan finde en række forskellige øvelser hos Dansk Center for Mindfulness. Lone Overby Fjordback giver her tre træningsøvelser:
- •
Træn din bevidsthed i kroppen ved at fokusere på dit åndedræt og mærke kroppen
- •
Træn din bevidsthed i sindet ved at fokusere på din opmærksomhed og dine tanker og følelser.
- •
Træn din bevidsthed i hjertet ved at have en venlig og accepterende holdning til dig selv og andre.
Sundhedsmagasinet i aften handler om mindfulness, hvor du kan se mere fra Peter og Nolas stilhedsophold. Programmet sendes 21.30 på DR1 og kan efterfølgende ses på dr.dk/tv.