Præst skulle lære at tilgive: Jeg var vred på min eksmand i 20 år

Sognepræst Anna Mejlhede fandt ud af, at hun ikke kunne holde ud at have så meget vrede i sit liv. Men hvordan bliver man i stand til at tilgive?

Sognepræst Anna Mejlhede (th) var sammen med forfatter og tekstilkunstner Hanne Ladegaard i Aftenshowet for at tale om tilgivelse. (© (c) DR)

Anna Mejlhede er præst, og hun har oplevet, at hendes ægteskab pludselig tog en forkert drejning. Hun var kun 21 år og meget forelsket, da forholdet gik i stykker. Og det skulle tage hende mange år at tilgive de ting, der skete, da hun var ung og forelsket til op over begge ører.

Faktisk var det en bestemt begivenhed 20 år efter bruddet, der fik hende til at stoppe op:

Aftenshowet om tilgivelse

Fortvivlet af sorg

Også Hanne Ladegaard, der er forfatter og tekstildesigner, har oplevet, at hun var nødt til at lære at tilgive. Hendes historie handler om, at hendes mand var hende utro.

- Jeg fik et kæmpechok, da jeg opdagede det. Jeg troede jo, jeg var lykkelig gift, og så kom det ud af den blå luft. Jeg elskede min mand højt og mente, at vi havde et stærkt ægteskab, forklarer Hanne Ladegaard til Aftenshowet.

Tilgivelse

Hvad vil det sige at tilgive? Og hvorfor er det vigtigt? På folkekirken.dk kan du blandt andet høre en række præster fortolke centrale bibelord om tilgivelse.

- Det næste, der skete, var, at jeg blev fuldstændig fortvivlet af sorg. Jeg faldt fra hinanden som menneske og følte, at jeg blev splittet ad i atomer. Så jeg gik i seng og blev der, for jeg kunne ikke fungere i mit liv, forklarer hun videre.

Jeg var vred og hadefuld

Parret blev skilt, men valgte alligevel at blive boende sammen i et forsøg på at reparere forholdet. I den tid oplevede Hanne Ladegaard, at hun ud over sorgen også blev opfyldt af hævnfølelser.

- Jeg blev meget hadefuld og vred, og det fyldte rigtigt meget det første år – indtil jeg besluttede mig for, at jeg måtte gøre noget forklarer hun.

Hanne Ladegaard blev nærmest fysisk syg af at være så vred. Her fortæller hun, hvordan hun oplevede det:

Blev syg af sorg

Længere ind i processen

Begge kvinder fandt på hver deres måde ud af, at man ikke kan leve med så meget vrede indeni. Men hvordan bærer man sig ad med at tilgive så tunge oplevelser?

Hanne Ladegaard gjorde efterfølgende det, at hun fandt ud af, at der var tre personer hun var nødt til at tilgive:

- Den ene var Gud, den anden min mand og hende han havde været mig utro med. Jeg satte mig foran et stort spejl og talte til de tre. Jeg gentog det i mange dage, og jeg havde følelsen af, at jeg kom længere og længere ind i processen – nærmest som at skrælle et løg– indtil der var gået fire-fem måneder, så havde jeg fået fred.

Og herefter oplevede hun, at hun igen kunne lukke lyset og glæden ind i sit liv.

- Men selvom jeg har tilgivet Lars, og han har sagt undskyld, så kommer jeg aldrig til at føle, at det er okay, det han gjorde dengang, forklarer Hanne Ladegaard, der efterfølgende blev gift med sin mand igen.

Det kræver vilje at lære

Men det kræver viljen til at ville det - at blive i stand til at tilgive et andet menneske.

- Det kan også være provokerende, for det er jo som at have et åbent sår, og så er der nogen, der siger, at det skal du bare glemme alt om – men det kan man jo ikke, der skal jo ligesom et plaster på såret først. Derfor er det en viljens akt at blive i stand til at lære at tilgive, forklarer Anna Mejlhede.

- Sidder man her i påsken og bokser med den slags problematikker i sit liv, så kan man jo tage påskens budskab om opstandelse til sig. Altså budskabet om at gøre noget dødt levende igen - og at det er muligt.

Om tilgivelse:

  • Tilgivelse er noget, man skal føle, man gør for sin egen sjælefred og livsglædes skyld.
  • Det er ikke sikkert, at den, du er vred på, ved, at han/hun har gjort dig noget ondt.
  • Tilgivelse er ikke det samme som at glemme.
  • Tilgivelse er ikke det samme som, at man har tillid igen.
  • Det betyder heller ikke, at man nødvendigvis har lyst til at leve med den anden igen.
  • Man kan godt tilgive, men ikke ønske at være ven med den, man tilgiver.

Kilde: Anna Mejlhede