Præst til de mange barnløse mænd: Vi har altså ikke krav på at få ønsker og drømme opfyldt

Er du uønsket barnløs, kan det tackles på flere måder, siger mandepsykolog og præst: Arbejd på dine nære relationer, og juster dine tanker om din egen situation.

Der kan godt komme noget godt ud af uønskede situationer, understreger præsten Poul Joachim Stender. (© dr)

Antallet af barnløse mænd stiger. Næsten hver femte mand i 50 års alderen har endnu ikke fået børn, og det til stor sorg for mange af dem. For de ville faktisk rigtig gerne have børn.

Forklaringerne er mange: Nogle har en partner men kan ikke få børn, andre har ikke fundet en partner at få børnene sammen med. Og de kan ikke, modsat kvinder, få et barn alene.

Men hvordan tackler man så den situation, den livssorg, som det er for mange af de mænd, at de simpelthen ikke fik børn?

Helt konkret, så kan man arbejde på at få relationer til børn i sit liv på anden vis, anbefaler chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen:

- Man kan jo blive onkelven eller reservebedstefar for nogle andre børn. Det kan være med til at berige livet på anden vis.

- Så kan man komme til at opleve den glæde, der er forbundet med at være sammen med børn.

Arbejd på de nære relationer

DR1-programmet ”Vil du føde mit barn?” handler om netop de mænd, der er havnet i den situation, at de er uønsket barnløse.

Nogle vælger at få et barn med en veninde, der er i samme situation. Andre overvejer at stifte en utraditionel familie på anden vis. Og atter andre holder fast i drømmen og håbet om at finde en kvinde at få et barn sammen med i en kernefamilie.

Under alle omstændigheder, så er der en vis sandsynlighed for, at ønske om at få et barn simpelthen ikke går i opfyldelse. Og for dem handler det ifølge Svend Aage Madsen, om at sørge for at have andre nære relationer i sit liv:

- Hvis man har et større netværk af relationer, man taler godt med, så slår det ikke så hårdt, når der er en krise i livet. Og jeg vil anbefale, at man har nære relationer til både kvinder og mænd. Dem, der er alene og ikke har et netværk uden for arbejdslivet, er meget sårbare over for kriser og modgang.

Mænd skal finde fællesskaber, på samme måde som kvinder typisk gør det, for så klarer man modgang meget bedre.

- Det værste er at gå med sine bekymringer selv. Det er helt afgørende at have nogle, man kan tale med. Hvis en kvinde kommer i krise, vil hun typisk have de første tyve, hun kan ringe til og snakke med.

Selv af modgang kan der komme noget godt

Spørger man præsten Poul Joachim Stender, så handler det om at vende de tanker, man har om sin situation:

- Det handler om at få noget godt ud af det.

- Hvis jeg skal relatere det til noget fra kristendommen, så vil jeg sige, at Jomfru Maria hun ønskede heller ikke at rejse højgravid tværs over Israel på ryggen af et æsel og føde i en stald. Men sådan gik det, og hun fik det bedste ud af det.

Egentlig handler det om livskunst, pointerer præsten. Der er en livsvisdom i at nå til det stadie, hvor man kan acceptere, at både smerten og glæden hører med til livet:

- Det moderne menneske har sådan en tankegang om, at ”hvad du ønsker, skal du få”. Vi vil have ønske-jobbet, ønske-huset, ønske-ægtefællen, og altså for nogle også børn. Og hvis ikke vi får det, så er det teknisk uheld, så er det en fejl.

- Hvis man står i den situation, at man skal tackle en livssorg, som for eksempel at man ender med ikke at få børn, selv om det egentlig var ens ønske at få det, så handler det om at vende det til, at selv i det uønskede, kan der komme noget rigtig godt.

Man må elske sin skæbne

Ulykke er også en del af tilværelsen, og det er et vilkår, at man må leve med det uønskede, påpeger Poul Joachim Stender:

- Jeg oplever ganske ofte, når jeg taler med pårørende, der har mistet en, der stod dem nær, at de spørger ”hvorfor?”. ”Hvorfor skulle lige han eller hun gå bort?, hvorfor så tidligt?”.

- Men der er aldrig nogen, der sætter spørgsmålstegn ved det, når noget går godt. Det antager man bare, at det er en selvfølge, at det er en rettighed. Man må elske sin skæbne, tage den til sig og ikke gå ned med den. Hvis ikke du får det liv, du ønskede dig, så elsk det liv du får.