Psykolog: Facebook-afhængighed kan give stress

Nogle er så afhængige af Facebook, at de får et decideret dopamin-kick ud af likes og kommentarer.

(© Colourbox)

Tre millioner danskere har en Facebook-profil. Der er altså ikke mange tilbage, som ikke opdaterer status, oploader billeder, liker og kommenterer på alt fra babybilleder, videoer, anbefalede artikler og dagligdags udsagn. Både her og på andre sociale medier.

Rigtig mange gør det oven i købet rigtig meget og rigtig ofte. Nogle i en grad så de får stress af det. Det kan psykolog Henrik Tingleff tale med om.

- Jeg møder det selv i min praksis. Ikke i den forstand, at klienten ringer op og siger: "Jeg er afhængig af Facebook". Men med mange, der kommer med stress-relaterede problemer, bliver det i løbet af vores samtaler tydeligt, at de har et uhensigtsmæssigt forhold til sociale medier eller e-mails.

- Jeg har haft klienter, som får et fysisk ubehag, hvis de ikke i løbet af den 45 minutter lange samtale med mig, kan komme til at tjekke deres e-mail. Og det er i allerhøjeste grad usundt.

Skulle skrive en faktura men laver en statusopdatering i stedet

Men hvad handler det så om, når man bliver stresset af sociale medier? Jo, det handler både om en praktisk og en emotionel stress, forklarer Henrik Tingleff:

- Den praktiske stress er meget logisk. Man bruger så meget tid på sociale medier, at der er nogle andre ting, man ganske enkelt ikke når. Og så får man stress af det. Der findes erhvervsdrivende, der kommer så langt bagud med regnskaber og fakturaer, at deres virksomhed smuldrer mellem hænderne på dem, fordi hver gang de sætter sig til computeren for at lave en faktura, ja så kommer de til at bruge tiden på de sociale medier i stedet.

- Nogle vil måske trække på smilebåndet ad det, men faktisk forholder det sig sådan, at det, der for nogle er en overspringshandling, udvikler sig til en besættelse for andre. Det kan sammenlignes med ludomani.

Et "like" er som et skud heroin

Den emotionelle stress handler om, at man higer efter sine venners likes, kommentarer og opadvendte tommelfingre. Og hvis man ikke får dem, så må man jo strække sig endnu længere for at få dem.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der er stor tilfredshed forbundet med at få de reaktioner, når man poster statusopdateringer og billeder på fx Facebook. Men nogle mennesker får så stor tilfredshed, at de får et egentligt dopamin-kick ud af det. Belønningscentret i hjernen bliver aktiveret, de bliver høje af det.

- Og så er det klart, at når det "skud heroion" er nydt, så er de nødt til at poste noget nyt, for at få endnu et kick. Og med modsat fortegn, kan man sige, så kan man få stress, når man ikke får de likes eller kommentarer, som man håber på.

Der er også det sociale aspekt af det, forklarer Henrik Tingleff: "Går jeg glip af noget, hvis jeg ikke lige tjekker Facebook?"

- Det, tror jeg nu primært, er en ungdoms-ting. Altså noget med: "Ved de andre noget om festen i fredags, som jeg ikke er opdateret på?"