Psykolog: Jo mere vi taler om fetich, jo bedre forstår vi dem

At være voksen og have lyst til at være baby og gå med ble, er kun en af mange seksuelle afvigelser

Nikolaj er 45 år, går på arbejde om dagen, men når han kommer hjem bliver han voksenbaby med ble og bamse. (© (c) DR)

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1111739208876602

Du kan møde Nikolaj i programmet 'Jeg er voksenbaby - Spørg mig om alt' på DR3 i aften.

Nikolai er voksenbaby. Eller infantilist, og dem er der ikke mange af. Men at være voksenbaby er ikke en sygdom, forklarer psykolog og sexolog Cleoh Dharma Søndergaard, der også medvirker i programmet om Nikolaj.

- Man kan nærmest kalde infantilisme en slags niche-fetich eller en sjælden variant, hvor fx BDSM (Bondage-Sadomasochisme) er langt mere udbredt, også i Danmark.

- Men på en måde minder de to typer af fetich om hinanden: Som ved BDSM tænder infantilisten også på at være underlagt kontrol af et andet menneske, i det her tilfælde hans caretaker. Kontrol og hengivenhed er et stort tema i rollespillet, for infantilisten er der en anden, der bestemmer, og det er dét, der både tænder og tilfredsstiller – men også giver ham tryghed.

Bærer rundt på frygt

Generelt kan man sige, at jo mere mainstream en fetich er – desto større accept, forklarer Cleoh Dharma videre:

- Jo mere vi taler om fx infantilisme, desto mere viden og kendskab får vi udbredt og med det mere accept.

Cleoh Dharma oplever, at klienter kan søge hendes hjælp, hvis de fx har en fetich, som de ikke forstår og måske derfor forsøger at undertrykke.

- Mange bærer jo også rundt på en stor frygt af den grund, en frygt de forsøger at undertrykke – og jo mere de gør det, desto mere vil den poppe op. Men ofte drejer det sig om frygten for det ukendte – som handler om både egen og omverdenens accept.

Det er ikke sygeligt

Fetich er ikke en sygdom eller diagnose – men en drift – eller en seksuel afvigelse. I Nikolajs tilfælde så er driften/afvigelsen at være en voksen, der opnår lystfølelse ved at bære ble og blive behandlet som en baby.

- En fetich er en drift. Den er ikke sygelig, medmindre den går ud over andre mennesker – som eksempelvis den sexafhængige, der hele tiden skal have udenoms-affærer ved siden af ægteskabet, eller blotteren hvis seksualitet bliver påført andre, som ikke ønsker at være en del af den.

- Men for Nikolai handler det om en velfungerende voksen mand med et godt job, der privat får opfyldt sine behov på denne led. Han opnår tryghed og tilfredsstillelse ved at blive madet, puslet om osv, forklarer Cleoh Dharma og supplerer, at en grund til at man kan have udviklet lige præcis denne sjældne fetich-variant, kan skyldes en meget stærkt tilknytning til egne forældre, hvor man sidestiller dét at opleve tryghed – som en slags tilfredsstillelse – som andre kan opleve det ved at dyrke almindelig missionærsex.

FacebookTwitter