Psykolog: Langt fra alle løgne er dårlige

Alle mennesker lyver af og til, og en lille løgn sparer os for mange konflikter. Men en løgn kan også være yderst skadelig.

Den tidligere cykelrytter Jesper Skibby løj i årevis om doping. Nu er han vært for DR2's temalørdag 'Fuld af løgn', hvor han undersøger mange typer af løgnehistorier. (© dr)

At lyve bliver ofte betragtet som noget meget negativt, men sandheden er, at vi alle lyver af og til.

Der findes mange typer af løgne, og hvis vi aldrig løj, så ville vi formentlig havne i en del flere konflikter og ubehagelige sociale situationer.

Det fortæller Niels Holm Jensen, der er adjunkt på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, og som medvirker i DR2's temalørdag 'Fuld af løgn'.

- De mest almindelige løgne er de små hverdagsløgne, som vi fortæller for at undgå at bringe os selv eller andre i forlegenhed. Det er små hvide løgne, der giver smidige forhold og gør, at vi kan gå gnidningsfrit op og ned af mange forskellige mennesker uden at komme i konflikt med hinanden, siger Niels Holm Jensen.

Eksempler på det kan være klassikeren om, at "din numse ser ikke stor ud i den kjole". Eller at du giver udtryk for at være enig med andre, selv om du er helt uenig. Eller at du opdigter en historie for at melde fra til et arrangement på en høflig måde.

Store løgne er et problem

Men løgnen kan nemt kamme over fra at være høflig og flink til at blive et problem.

Det sker for eksempel, når vi bruger løgnen til at opnå noget, eller når løgnen går ud over andre.

- Når folk lyver for at opnå prestige, respekt, social status eller materielle goder, så starter det med en enkelt løgn. Men den ene løgn tager den anden, og pludselig er man i et net af løgne, som man ikke kan komme ud af, siger Niels Holm Jensen.

Kendte eksempler på det er cykelryttere, der lyver om doping. Eller journalister, der opdigter kilder. Eller erhvervsledere, der lyver om virksomhedens økonomi.

Ingen ved, hvor ofte vi lyver

Mange forskere har forsøgt at lave undersøgelser af, hvor ofte vi fortæller både små og store løgne, men det er fortsat ikke noget, som nogen kan sige noget om med sikkerhed.

- For det første er mange af undersøgelserne lavet med selvrapportering. Og det er et problem, for det kræver, at vi stoler på, at folk ikke lyver om, hvor ofte de lyver, siger Niels Holm Jensen.

- For det andet lyver vi også for os selv. Så selv når vi prøver at være ærlige, så glemmer vi, at vi har løjet, eller vi er måske slet ikke opmærksomme på, når vi stikker en høflig hverdagsløgn, fordi det er så almindeligt.

De fleste undersøgelser viser, at det er almindeligt, at mennesker lyver flere gange hver dag.

Temalørdagen 'Fuld af løgn' kan ses på DR2 i aften klokken 20 eller derefter på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter