Psykolog: Sådan undgår du at falde i et sort hul efter dit afslag

91.539 har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Syv ud af ti er optaget. Sådan kommer du videre, hvis du ikke er blandt de heldige.

Unge i færd med at læse om deres drømmestudie på Det Natur- og biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Hvordan man reagerer på et afslag hænger nøje sammen med, hvem man er - personlighed, selvværd og ikke mindst egne forventninger.

- Hvis begge forældre eksempelvis er læger, og hele familien og du selv har en forventning om, at selvfølgelig skal du også gå den vej - ja, så vil der med et afslag nok komme en voldsom og negativ reaktion, forklarer psykolog Neela Maria Sris.

Men uanset hvor høje forventningerne er, vil der altid komme en følelse af tristhed, skuffelse og fornemmelsen af at blive valgt fra, som ikke er så rar.

- Det er vigtigt at sige til alle, at det er en helt naturlig reaktion. Og det er vigtigt, at der er familie, venner eller søskende omkring dig, der har fået afslaget - de kan være med til at fastholde dig i, at du er god nok, det er ikke flovt, livet skal nok gå videre, og et afslag ændrer ikke på vores kærlighed til hinanden osv.

Kom på benene igen

Men man skal efterfølgende passe på, at den naturlige reaktion af tristhed ikke bliver fastholdt i længere tid.

- Det er ikke godt at holde fast i de negative tanker. Du skal på benene igen. Hvor længe det tager, er individuelt, men man skal videre, og det er også mit indtryk, at det kommer langt de fleste også.

Man kan fx hjælpe sig selv til at komme videre ved at fokusere på det positive ved, at der er så mange muligheder for studievalg i dag:

- Man kan spørge sig selv, hvad det var ved fx lægestudiet, der gjorde, at jeg søgte præcis det studie. Kan jeg finde elementer af det studie i andre uddannelser. Elementer, der måske i virkeligheden passer bedre til mig? Når man er kommet lidt videre, kan man lære at bruge afslaget konstruktivt på blandt andet denne måde. Så man kan hjælpe sig selv til at finde en ny vej.

Fokuser på de realistiske tanker

Det kan ifølge Neela Maria Sris også være en god ting at vide, at mange mennesker har en tendens til at glorificere de ting, der ikke bliver til noget.

- Så kan man sidde og græde over det liv, man så ikke fik, fordi man ikke kom ind på medicin eller jura, som man havde forestillet sig ville være blevet helt perfekt. Derfor kan det være sundt, at få hjælp af omgivelserne til at fokusere på de realistiske tanker og få lagt en ny plan for fremtiden.

Og det er netop, hvad studievejledere på de videregående uddannelse kan hjælpe til med:

- Her de første dage efter, er de fleste kede af det. For mange er det et stort slag, at de ikke er kommet ind på deres drømmestudie. Der ligger et meget stort pres på mange i dag – dels på grund af de politiske udmeldinger om, at de skal hurtigere i gang, men mange lægger også et stort pres på sig selv, forklarer leder af Vejledning og Studieinformation ved Aarhus Universitet, Anne Teglborg.

Støt op om ny-orientering

Det pres, der kommer fra mange forskellige sider, skal man lære at håndtere, og det kan være svært.

- Derfor er det vigtigt, at der er nogen at være sammen med, når man får beskeden. Når mange så i dagene efter ringer til os, så kan vi hjælpe dem med at komme videre. Men de fleste har brug for nogle dage til at sunde sig for dernæst at blive i stand til at ny-orientere sig.

Noget af det første, studievejlederne hjælper med,er at finde ud af, om der skulle være ledige studiepladser på et andet studie, som kunne være en mulighed for den enkelte. På Aarhus Universitet er der i øjeblikket 28 uddannelser med ledige pladser.

- Hvis der ikke er noget her, der tiltaler den enkelte, så hjælper vi dem med at finde en plan B og C. Selvom det måske ikke blev lige det, man i første omgang gik og drømte om, så er der mange, der kan fortælle, at de efterfølgende har fået en god uddannelse med nogle andre valg.