Rikke fik brystkræft: Min cancer-klan reddede vores hverdag

Det er afgørende at få opbygget et netværk omkring sig, når man bliver cancer-patient, for det redder hverdagen.

Når man får diagnosen kræft, så bliver tæppet trukket væk under én. Så er det farvel til hverdagen, som man kendte den og goddag til en endeløs række af behandlinger, udfordringer og svære tanker.

Det er tungt, men byrden bliver så meget lettere at bære, hvis man har et stærkt netværk omkring sig til at tage fat.

Det kan Rikke Kristine Nissen tale med om. I maj 2013 fik hun konstateret brystkræft. Hun var alene med sin datter, og hendes allernærmeste fremtid synede som det rene kaos.

Så hun gjorde noget, der ellers lå hende lidt fjernt. Hun bad om hjælp. Hun kontaktede syv stærke kvinder i sin nære og knap så nære omgangskreds og spurgte dem hver især, om de ville være hendes netværk gennem sygdomsforløbet. Hendes cancerklan, som hun kalder dem. Det ville de gerne.

Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at klanen har betydet, at hun og hendes datter er kommet igennem sygdomsforløbet uden at knække helt.

- Det har betydet, at vi kom igennem nogenlunde oprejst og helskindet, og at vi hurtigere har kunnet rejse os op ude på den anden side, forklarer hun i Aftenshowet.

- Vi snubler jo alle sammen her i livet af forskellige årsager, og der er det altså rigtig godt at mærke, at der er nogle ressourcer rundt omkring en, som tager ansvar og står klar til at gribe en. Og det i sig selv er en styrke, som er helende.

Se hele interviewet fra Aftenshowet i klippet ovenfor.

Klanen stiftede sig ved en middag

De syv kvinder mødtes kort efter og afholdt noget, man næsten kunne kalde en stiftende generalforsamling, inden de gik i gang.

- Det var en middag, hvor vi spiste sammen og blev enige om, at der var nogle principper, som den her klan skulle følge. Nemlig, at jeg aldrig skulle være alene på hospitalet. Jeg skulle aldrig være alene, når jeg havde det skidt, og der var altid nogen, der tog sig af min datter.

- Jeg havde også noget hverdagspraktik, stort og småt. Jeg stod blandt andet over for en flytning, og den ville min datter og jeg være druknet fuldstændig i, hvis ikke klanen havde taget over. De tog fuldstændig over, jeg kunne ingenting. Jeg lå på hospitalet halvdelen af tiden, og de pakkede mit hjem ned og skabte et nyt til os.

Vagtplan og praktiske opgaver var en succes

Noget af det første, de syv kvinder gjorde, var at lave en form for vagtplan over, hvem der skulle gøre hvad og hvornår. Blandt andet: "hvem tager med på hospitalet?”, ”hvem tager Rikkes datter?”, ”hvem er sammen med Rikke i dagene efter behandlingen?” osv.

Netop det, at der var mange praktiske opgaver og en kalender at plotte det hele ind i, var en del af nøglen til, at netværket fungerede så godt, siger Rikke Kristine Nissen.

- Vi har nok alle en tendens til gerne at ville hjælpe. Og så siger man måske, ”du skal bare vide, at jeg er her”, eller ”du kan bare ringe”, men det får man ikke gjort, når man er helt ude på den yderste kant og hænge.

En lettelse at Rikke viste vejen

En af dem, der var med i Rikke Kristine Nissens cancerklan, var Maria Thastum, som på det tidspunkt ikke var en egentlig veninde, snarere én, hun kendte professionelt.

Hun blev naturligvis først overrasket og chokeret over, at hendes bekendte var blevet alvorligt syg, men hun blev også lettet, da Rikke spurgte, om hun ville være med i klanen.

- Det var en kæmpe lettelse, fordi så viste hun mig en vej. Den usikkerhed, jeg følte, lige da jeg fik at vide, at hun var syg, den var væk, for nu vidste jeg jo, hvad jeg skulle gøre. Jeg skulle gå ind og hjælpe sammen med nogle andre.

- Det udviklede sig meget hurtigt til, at det blev meget praktisk. Så det var en hjælp til mig, at hun bad mig om hjælp.

Maria Thastum tilføjer, at hun egentlig ikke har følt, at det var et hårdt arbejde, og at en stor del af forklaringen på det er, at de var relativt mange i klanen.

Rikke Kristine Nissen har skrevet en bog om sin cancerklan, som netop er udgivet. Få hendes bedste råd om at danne en cancerklan her:

Facebook
Twitter