Sådan bliver du lykkelig

Det er faktisk nogle af de allersimpleste og billigste ting, der har den allerstørste effekt på din lykke.

Smil, gå en tur og tilbring tid med familie og venner, så er du godt på vej mod lykken, fortæller psykolog Henrik Tingleff. (Foto: kuzmafoto.com © ColourBox)

Forleden fik vi atter engang stemplet ”verdens lykkeligste folk” i FN’s måling.

Det affødte en stribe kommentarer på DR Nyheders Facebook-side om lykken hertillands, og de var langt fra positive. Flere påpegede, at der var masser af ting at være decideret ulykkelig over:

”Hvor er de alle de lalleglade danskere. Der er da ingen der har spurgt mig eller nogle af mine bekendte. Nej. Vi har alle sammen vores at slås med og lykken rammer kun pletvis og ikke hos alle.”, som en af vores brugere skrev.

Vi har spurgt psykolog Henrik Tingleff, der besvarer brugernes spørgsmål i vores brevkasse om, hvad der egentlig gør os lykkelige:

Hvad er afgørende for, om man er lykkelig?

- Begrebet ”lykke” er jo et af dem, som kan tolkes og beskrives på rigtig mange måder, og på den måde kan man også udnævne mange forskellige faktorer til ”afgørende”. Hvis man ser på forskningen så er det typisk områder som:

  • Fællesskab; altså at man har gode relationer med andre mennesker

  • Penge: At man har penge til de vigtigste fornødenheder og oplevelser

  • Civilstatus: Det viser sig at folk, der er gift eller i parforhold, ofte er lykkeligere end enlige

  • Sundhed: At være sund og rask er en vigtig brik i at føle sig lykkelig

  • Karriere: Det at have et job og have sikkerhed i ansættelsen

- Endelig er det faktisk sådan, at tvillingestudier har vist, at nogle mennesker bare er født lykkeligere end andre. ”Gode gener” kan altså også være vejen til lykke.

Hvorfor er vi særligt lykkelige i de nordiske lande?

- Den helt korte og simple forklaring vil nok være, at vi i de nordiske lande - på trods af hvad man kan mene, og hvordan velfærdssamfundet udfordres, uligheden vokser, og solidariteten mindskes - har en fundamental tryghed.

- Vi er ikke truet på livet, vi har støtte-, omsorgs- og sundhedssystemer, der sikrer os mod de mest fundamentale trusler, og langt langt de fleste af os kan hver eneste morgen være sikre på, at vi både har en seng at sove i i aften, og at vi vil være mætte, når vi ligger der. Og at i morgen og i overmorgen ser lige sådan ud.

Den tryghed, den vished, fjerner i sig selv meget stress, bekymring og opgivenhed.

Hvad kan man selv gøre for sin egen lykke?

- Forskningen på feltet viser faktisk, at det er nogle af de allersimpleste ting her livet, der gør os lykkelige. Det er små ting som at huske at smile og grine; gå en rolig tur eller lege med sit kæledyr, drikke en god kop te og være sammen med - og ikke mindst rar over for - andre mennesker. Det kan lyde simpelt og frelst, men det ér faktisk nogle af de ting, der virker aller bedst; og koster aller færrest kræfter.

Hvorfor kommer der disse reaktioner i Facebook-sporet?

- Jeg synes, det er helt OK at være skeptisk over for den slags undersøgelser. Det er ikke mere end et par måneder siden, at den sidste af slagsen blev offentliggjort, og dér var vi nr 3. ”Lykke” kan og vil ligesom ”trivsel”, ”tilfredshed” og ”glæde” altid blive målt og opgjort efter mange forskellige parametre, derfor vil ”rangering” af lande, befolkningsgrupper etc også kunne svinge.

- Jeg tror ikke på, at vi er blevet et markant mere eller mindre lykkeligt folk hen over de seneste måneder - og på den måde mener jeg, det er legalt at sætte spørgsmålstegn ved den til enhver tid anvendte opgørelsesmetode. Og det er vigtigt, at vi ikke lader et ”stempel” som ”verdens lykkeligste folk” overskygge eller negligere vigtige problematikker, som vi indiskutabelt har.

Vil du være med til at afdække danskernes lykke?

DR’s Sundhedsmagasin er i gang med et program om lykke. I den forbindelse vil vi lave et lille forsøg, hvor vi undersøger, hvad der gør danskerne lykkelige i hverdagen.

Forsøget går ud på, at deltagerne får tilsendt et spørgeskema, hvor de i løbet af en dag skal notere, hvad de laver, og hvor glad de enkelte aktiviteter gør dem. Lykkeforsker Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet vil efterfølgende analysere resultaterne.

Det er ikke nødvendigt, at du er villig i at være med i tv-udsendelsen for at deltage. Håber du har lyst til at være med til at afdække danskernes lykke. Skriv en mail med dit navn til lykkeforsoeg@dr.dk, hvis du vil være med, så hører du nærmere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk