Sådan bruger du bevægelse til at stresse af

Yoga er mest kendt, men alle former for bevægelse kan bruges til at fokusere og finde ro.

Jeppe Skovgaard elsker at bruge bevægelse til at mærke kroppen og komme i en rolig sindstilstand. (© dr)

I programserien ’Stress af med DR3’ bliver der sat fokus på forskellige teknikker, som man kan bruge til at blive mere rolig, afslappet og afstresset.

En af teknikkerne er bevægelse, hvor øvelserne bliver vist af underviser Jeppe Skovgaard, som er særligt begejstret for yoga, parkour, barfodsløb og balance på eksempelvis en slackline.

Her er hans tips og råd om bevægelse:

Hvilken slags bevægelse er bedst til afstresse?

Når man siger ordene bevægelse og afstressning, så tænker de fleste på yoga. Og yoga er en eminent form til afstresning.

Men når det er sagt, så er der ingen bevægelser, der er bedre eller mere hellig end andre. Med den rette indstilling og opmærksomhed kan alt bevægelse være med til at lande en i kroppen og derved blive med afslappet.

Det vigtigste er at finde ud af, hvilke former for bevægelser man holder af, så man har lyst til at gøre dem igen og igen. Det hjælper ikke at begynde til yoga, hvis man hader det, for så holder man lynhurtigt op.

Hvordan kan bevægelse give mere ro?

Det at fokusere på din krop i bevægelse kan være en meget effektiv måde at holde dine tanker beskæftiget med kun én ting.

Det er er en måde at blive mindful på. I den proces bliver nervesystemet afslappet, og man kommer i en roligere sindstilstand.

Men det kræver, at man ikke blot bevæger sig. Man skal bevæge sig med fuld fokus på bevægelserne, så man virkelig oplever, hvad der sker i kroppen under og efter bevægelse. Og der sker ret meget.

Hvordan kommer man i gang?

Mit bedste råd er at finde en god underviser, for det er den tryggeste - og oftest mest inspirerende - måde at komme i gang.

De første gange man bare lægger sig på ryggen og "slapper af" med bevægelse, kan man godt blive lidt stresset og utryg, fordi det er uvant for mange at tage sig tid til at lave ”ingenting”.

Dernæst så er det vigtigt, at man gør øvelserne til et frirum, som man tager sig tid til at nyde. Det skal ikke blive til endnu et stort projekt, som man stresser over at nå i en travl hverdag.

For eksempel hvis du plejer at løbe en tur på 30 minutter, så i stedet for at lave bevægelses-øvelser oveni, så løb 10 minutter mindre, og brug i stedet de 10 minutter på at lægge dig fladt i græsset eller på dit gulv efterfølgende og lad løbeturen falde på plads i kroppen.